Saturday, April 13, 2024

Zadnja raziskava na temo učinkov cepiva objavljena v strokovni medicinski reviji New England Journal of Medicine je pokazala, da lahko cepivo proti HPV pri 9/10 moških prepeči razvoj genitalnih bradavic, ki predhodno niso bili izpostavljeni enemu izmed štirih tipov virusa HPV proti katerim deluje cepivo.


Pri dveh tretjinah moških je cepivo preprečilo pojav genitalnih bradavic, četudi so bili predhodno izpostavljeni enemu izmed štirih tipov virusa.

Štiriletno klinično raziskavo, ki so jo vodili znanstveniki iz H. Lee Moffit centra za raziskavo raka in University of California iz San Francisca, so izvedli v osemnajstih državah. V raziskavi je sodelovalo 4.000 moških starih med šestnajstimi in šestindvajsetimi leti.

Dr. Joel Palefsky, eden izmed avtorjev raziskave, je rezultate opisal za zelo razburljive.

»Raziskava kaže, da v primeru zgodnjega preventivnega cepljenja lahko v tej populaciji preprečimo večino primerov genitalnih bradavic,« pojasnjuje.

Rezultati so pokazali, da bi lahko cepivo pomagalo tudi pri preprečevanju drugih bolezni, ki se pri dečkih povezujejo s HPV virusi: rak anusa, testisov in grla. Za to potrditev pa bodo potrebne nadaljnje raziskave.

HPV virus se najpogosteje prenaša s spolnimi odnosi, lahko pa se prenese tudi z neposrednim stikom iz kože na sluznico. Obstaja več kot 100 tipov virusov, ki lahko povzročijo številne bolezni, od benignih do malignih.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice