Wednesday, April 24, 2024

Nekateri tipi HPV virusa so odgovorni za večino primerov raka na materničnem vratu, ki je v primeru zgodnjega odkritja povsem ozdravljiv.


Raziskovalci iz Medicinskega centra na univerzi Vu v Amsterdamu so na 27.792 ženskah, ki se niso odzvale na poziv ambulantnega testiranja, izvedli testiranje domačega testa za HPV na pacientkinih domovih.

Test ženskam omogoča odvzem lastne cervikalne tekočine, ki jo nato pošljejo na laboratorijsko analizo.

Raziskavo so objavili v strokovni reviji British Medical Journal, test pa je opravilo 26% žensk iz omenjene skupine. V nasprotju pa se je na konvencionalno testiranje v ambulanti odzvalo samo 16% žensk.

Raziskovalci trdijo, da bi novi postopek testiranja v večini evropskih držav povečal število žensk, ki sodelujejo v programu zgodnjega odkrivanja histoloških sprememb na tkivu materničnega vrata. To seveda pomeni tudi manj smrti zaradi te oblike raka.

»Ženskam, ki ne želijo sodelovati pri rednih pregledih je potrebno omogočiti, da za testiranje na HPV pošljejo svoj vzorec cerviko-vaginalne tekočine,« so zapisali avtorji raziskave.

Na svetu vsako leto umre 270.000 pacientk z diagnosticiranim rakom na materničnem vratu. 85% omenjenega raka se pojavi pri ženskah, ki živijo v državah v razvoju, kjer je to daleč najpogostejša oblika raka pri ženskah.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Jeza koristi

13 junija, 2012 0