Sunday, May 26, 2024

Mlečni izdelki

Jogurt je fermentiran izdelek, ki nastane iz predelave mleka. Bogat je s kalcijem in proteini, lahko pa ga kupite obogatenega z različnimi okusi. Nekateri vsebujejo tudi vlaknine. Najpomembnejša sestavina jogurta so t.i. dobre bakterije: laktobacili, bifidusi in acodifilusi.


Kefir je še ena zakladnica probiotikov, prav tako narejena iz predelave mleka. Čeprav je redkejši, vsebuje vse že omenjene hranljive snovi, poleg tega pa je bogat z vitamini B.

Kislo mleko je že zaradi povsem naravnega kisanja prava probiotična bomba. Vse kar velja za jogurt, lahko pri kislem mleku potrojimo, vendar se ga je potrebno, zaradi hladne predelave, v nosečnosti izogibati.

Sirotka nastane kot stranski produkt izdelave sira. Struktura je podobna kefirju, vendar se je tudi njej v nosečnosti bolje izogniti.

Kislo zelje

Zima je sezona kislega zelja. Pridobiva se s fermentiranjem zelja, ki po ‘ležanju’ pridobi poseben soj bakterij t.i. laktobacili plantarum, ki odlično spodbujajo odziv imunskega sistema. Preventivno pomagajo pred nastankom raka in zaustavljajo virus gripe. Ko kislo zelje prispe v črevesje pomaga ustvariti protitelesa, ki se borijo priti bakteriji E. coli in salmoneli. Kislo zelje olajša prebavljanje laktoze.

Kimči

Je izjemno znana korejska ljudska jed pripravljena iz zelja. Kimči predstavlja odličen vir zdravih bakterij. Recept poleg zelja vsebuje še česen, čili paprike, sol, kis in številne začimbe.

Miso juha

Juhe lahko kuhamo po različnih receptih, vendar samo ena vsebuje zdrave bakterije. Miso juha se kuha iz fermentirane soje, čeprav tudi drugi sojini izdelki vsebujejo koristne bakterije. Pozorni bodite na tempehu sojino omako in sojino mleko.

Čaj

Blagodejni učinki čaja so znani že od davnine. Čaji krepijo imunski sistem in izboljšajo presnovo. Obstaja pa vrsta čaja, ki vsebuje še posebej koristno bakterijo. Gre za čaj kombuči.

Domač jabolčni kis

Poleg bogatih antioksidantov, ki jih vsebujejo jabolka, med predelavo v kis nastanejo številne koristne bakterije, ki se uspešno kosajo s tistimi ‘zlobnimi’. Vsebuje tudi ocetno kislino, ki ima izrazit protibakterijski učinek, pripomore pa tudi k pravilnejši presnovi maščob. Uporablja se ga tudi kot protivnetno zdravilo.
 

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Kava znižuje tveganje raka na endometriju

13 junija, 2012 0