Monday, March 20, 2023
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Strokovnjaki so se dokopali do spoznanja, da v biološko pridelani hrani vlada določen red, ki daje človeškemu organizmu življenjsko energijo in krepi njegovo naravno odpornost. Telo zaznava, ko se prehranjujemo s pravo in zdravo hrano, zdravstvene težave pa se kar odbijajo od nevidnega imunskega ovoja. S pravilno prehrano je mogoče celo ozdraviti določena bolezenska stanja v telesu. Poglejmo si najnovejša odkritja znanstvenikov.


Migrena – čokolada, sir agrumi, črno vino in kava povzročajo migreno. Pri njenem nastajanju lahko sodeluje tudi alergija na pšenico, morske sadeže ali pomaranče. Tudi izpuščanje obrokov lahko povzroči napad migrene, saj povzroča zmanjšanje ravni sladkorja v krvi.

PMS (predmenstrualni sindrom) – je neposredno povezan s prehrano. V tednu pred menstruacijo je potrebno dnevnemu obroku dodati 500 kalorij, predvsem pa je zajtrk najpomembnejši obrok. Vsakodnevno je potrebno zaužiti najmanj en obrok solate in tri obroke, ki vsebujejo kakršno koli zelenjavo. PMS je pogosto izzvan z nizkim estrogenom v krvi zaradi pomanjkanja magnezija in železa. Orehi, suho sadje in semena so bogati s temi sestavinami, orehi in semena pa celo vsebujejo naravne estrogene.

Zaprtje – jejte hrano, ki je bogata z vlakninami. Med tako sodijo polnozrnate žitarice, krompir v olupku, polnoznat kruh, sadje in zelenjava. Predvsem pa povečajte vnos tekočin v telo, najbolje je, da spijete več kot dva litra vode.

Utrujenost – predelana ali osiromašena hrana brez potrebnih kalorij in mineralov, lahko izzove utrujenost. Alkohol vam hitro odvzame energijo, medtem kot kava in čaj delujeta kratkotrajno stimulativno. Če boste popili več kot šest skodelic kave dnevno, se vas bo lotila huda utrujenost. Najpogostejši razlog za utrujenost je slabokrvnost, ki zaradi pomanjkanja železa, ki tvori hemoglobin in prenaša kisik po telesu. Največ železa vsebuje rdeče meso, grah, leča, temno zelena zelenjava, orehi, semena in suhe marelice. Za zdravo kri potrebujete veliko vitamina B12, ki je v mesu, jajcih, ribah in mlečnih proizvodih. Druge ključne stvari za primerno telesno energijo so vitamini C in E, magnezij in kalij.

Za vitko telo – primerna prehrana so žitarice, sadje in zelenjava, predvsem pa zelo malo nasičenih maščob in sladkarij. Seveda pa samo zdrava prehrana ne bo preprečila nabiranja kilogramov. Telesna aktivnost je nujno potrebna za vzdrževanje vitkega pasu. V primeru povečane aktivnosti potrebujete več beljakovin, ki preprečijo trošenje mišic in več ogljikovih hidratov, ki zmanjšujejo utrujenost in spodbujajo metabolizem k izgorevanju odvečnih maščob.

Kaj vse še lahko zdravite s hrano preberite na Bodieko.si

 

Komentarji
Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Izberite najugodnejši datum poroke

13 junija, 2012 0