Friday, June 14, 2024

Niste edine, ki se po porodu počutite starejše kot v resnici ste, niti niste edine, ki se počutite kot zombi iz znanstvenofantastičnih filmov. Ne obremenjujte se preveč. Poporodno obdobje je eno najbolj napornih obdobij v življenju vsake mamice. Že sam porod je fizično dodobra izčrpajoč, ko pa dodamo še vsakodnevno skrb in nego novega družinskega člana, fizična in psihična izčrpanost kar kličeta po svojem obisku.


Zagotovo potrebujete kaj več kot samo počitek, tudi v kolikor vaš otrok spi vso noč se boste izčrpanosti težko izognili. Poleg počitka pa pri regeneraciji organizma pomembno vlogo igrajo tudi živila. Na svoj jedilnik, namesto hitro prebavljive prehrane umestite živila, ki organizem dlje časa oskrbujejo z energijo.

Skladišče omenjenih počasi ‘izgorevajočih’ energentov so živila, ki vsebujejo kompleks ogljikovih hidratov in beljakovin. Poskusite polnozrnat kruh v kombinaciji z npr. arašidovim maslom (doječe matere bodite pozorne na morebitne alergijske reakcije), suhim sadjem in oreščki, kuhano zeleno zelenjavo in stročnic, korenjem, puranjim mesom, ter sirom z nizko vsebnostjo maščob.

Naredite križe čez…

Kot prvo se je potrebno izogniti sladkorju. Že res, da sladkor dviguje trenutno energijo, vendar je izjemno hitro prebavljiv, tako, da je njegov učinek zelo kratkotrajen. Višek hitro prebavljivega sladkorja pa se med metaboličnimi procesi skladišči v maščobnih celicah. Nekoliko bolj učinkovit kratkotrajen dvig energije povzroča tudi kofein, vendar oba, tako sladkor in kofein, po svoji intervenciji povzročita še hujšo utrujenost. Seveda to ne pomeni, da se morate kavi odpovedati, vendar sta skodelica ali dve na dan, več kot dovolj za normalno dnevno funkcioniranje organizma.

Prevzemite dojenčkove prehranjevalne navade

Namesto, da pojeste tri obroke dnevno, ali pa kar je še mnogo hujše, kakšnega celo izpustite, se držite dojenčkovega prehranjevalnega urnika. Torej zaužijte več manjših obrokov, ki bodo poskrbeli za enakomerno celodnevno oskrbo sladkorja v organizmu. Lahka prehrana se hitreje presnovi in ne preobremenjuje gastrointestinalnega sistema. Preobremenitev prebavnega sistema pa vodi v po-obročno utrujenost.

Uživajte hrano bogato z beljakovinami in kompleksnimi ogljikovimi hidrati: sir z nizko vsebnostjo maščob, kuhana jajca, rozine, zelenjava, sadje in suho sadje, polnozrnati kruh…

Mama ste

Materinstvo v vsej svoji lepoti in prijetnosti s seboj prinaša tudi več obveznosti. S tem se je pač potrebno sprijazniti, ter sprejeti nekoliko spremenjeni vsakodnevni življenjski ritem. Kljub vsemu bodo lepi trenutki zasenčili tiste nekoliko bolj naporne in manj prijetne. Ko bo vaš otrok dopolnil deset let, se boste iz poporodnega obdobja spominjali zgolj lepih trenutkov, ki vas bodo sprostili in nahranili z novo mero energije.

Torej, namesto da vsakih pet minut ‘odpotujete’ v kuhinjo si v dnevni sobi ali spalnici pripravite skledo s suhim sadjem ali oreščki.

Tekočina

Izčrpanost je prvi simptom dehidracije. Porod je fizično izjemno naporen in sam po sebi prvinski povzročitelj dehidracije. Seveda se med samim porodom in takoj po porodu pitje odsvetuje, kasneje pa izgubo tekočine le nadomestite. V porodnišnici ponavadi postrežejo s čajem za dojenje, v kolikor vam okus ne odgovarja, pa lahko pijete vodo.

V kolikor je vaš urin temne barve, je to znak, da je vaše telo dehidrirano. Torej pijte.

Alkohol in kava

Alkohol ima, poleg škodljivih in redkih pozitivnih indikacij, tudi izjemno pomirjevalni učinek. V postpartalnem obdobju že kozarček vina lahko poveča občutek poporodne utrujenosti. Alkohol pa je podobno kot kofein diuretik, ki povečuje izločanje telesnih tekočin, ter povzroča dehidracijo.

Mogoče lahko kozarček vinčka priporočamo zgolj pred spanjem. Saj veste, tistega za boljšo kri. 

Kategorija:   Novice, Po porodu
Naslednji prispevek

Kaj je nedolžnost?

20 maja, 2014 0