Monday, June 24, 2024

Nizko porodno težo opredelimo ko dojenček ob rojstvu tehta manj kot 2.500 gramov. Rojstvo dojenčka z nizko porodno težo se lahko zgodi kadarkoli v nosečnosti in ni domena zgolj dojenčkov rojenih pred predvidenim datumom poroda. Pogosto se termin nizka porodna teža menja s terminom nizka gestacijska teža. Med nizko gestacijsko težo umeščamo plod, ki je približno 10% lažji od najnižje določene telesne teže glede na gestacijsko starost. Vsakega rojenega dojenčka, lažjega od 2.500 gramov, pa ne glede na gestacijsko starost v kateri se je zgodil porod umeščamo v skupino dojenčkov z nizko porodno težo.


Podskupine

Kategorija nizke porodne teže pa ima glede na potrebe po neonatalni negi, ki temelji na teži in splošnemu zdravstvenemu stanju dojenčka, še podkategorije. Glavni podkategoriji sta zelo nizka porodna teža in ekstremno nizka porodna teža. V prvi kategoriji dojenčki tehtajo manj kot 1.500 v drugi manj kot 1.000 gramov. Dojenčki v teh dveh podkategorijah pa potrebujejo dodatno bolnišnično in zdravstveno nego.

Hranjenje, količina in urnik

Hranjenje dojenčka z nizko porodno težo je, v odsotnosti drugih zdravstvenih težav, predstavlja največjo oviro in izziv tako za starše kot dojenčka. Starši se pogosto ukvarjamo z mislijo, ali je nas otrok zaužil dovolj hrane, je njegova rast oz. pridobivanje telesne teže zadostna. Pogosto si dodatno skrb naložimo s tehtnico, ki nam jo pusti patronažna sestra. Tehtanje po vsakem hranjenju, seveda v kolikor rezultat ni pričakovan, še dodatno okrepi naše skrbi. Frekvenca hranjenja naj bo nekoliko gostejša, količina zaužitega mleka nekoliko manjša. Zapišite si, koliko dojenček poje po vsakem hranjenju. V kolikor dojite, si zapišite čas dojenja.

V kolikor dojenček po porodu izgubi preveč dodatne telesne teže, boste najverjetneje priča dodatnih zdravniških navodil, ni pa nujno. Izguba telesne teže po porodu, je za novorojenčka povsem običajna. Dojenčki z nizko porodno težo bi morali telesno težo pridobivati nekoliko hitreje, kar se v večini primerov tudi zgodi. V kolikor količina materinega mleka ne zadošča, boste morale poseči po nadomestku. Otroci z nizko porodno težo so v prvem letu življenja pacienti razvojne ambulante, kjer specialist pediater še dodatno skrbi oz. nadzira njihov  razvoj.  

Kategorija:   Dojenje, Novice
Naslednji prispevek

Kaj skrivamo pred partnerjem?

27 junija, 2014 0