Monday, July 15, 2024

Hujšanje oz. idealna telesna teža se, zaradi izboljšanja splošnega zdravja, počutja in odpornosti, priporoča vsaki odrasli posameznici in odraslemu posamezniku. Hujšanje pa lahko poveča tveganje razvoja žolčnih kamnov, opozarjajo ameriški strokovnjaki iz Nacionlnih inštitutov informacijske mreže za vzdrževanje normalne telesne teže.


Žolčni kamni so kristali, ki kot posledica motnje biološkega ravnovesja, nastanejo z nabiranjem normalnih in nenormalnih sestavin žolča. Lahko so veliki kot zrnce sviža ali v premeru večji od enega centimetra.

Po videzu in kemijski strukturi žolčne kamne delimo na holesterolske in pigmentne. Okoli 80% jih spada v prvo skupino, žolčni kamni pa štirikrat pogosteje prizadenejo ženske. Holesterolski kamni nastanejo kot posledica nasičenosti žolča s holesterolom, pigmentni pa se tvorijo ob kronični hemolizi, alkoholni cirozi, kronični infekciji biliarnega trakta in staranju.

Kako lahko zmanjšamo tveganje nastanka žolčnih kamnov?

  • Hujšajte z zmernim tempom
  • Uživajte vlakninsko bogata živila
  • Izogibajte se sladkorju, povečajte vnos polnozrnatih žit
  • Uživajte nenasičene maščobe, kot so maščobe v olivnem olju, ki je bogato z omega-3 maščobnimi kislinami
  • Telesno aktivni bodite vsaj pet ur na teden
  • Če vas mučijo žolčni kamni, vsako jutro na tešče zaužijte žlico limoninega soka ali žlico olivnega olja. Pred glavnimi obroki se priporoča uživanje kislih živil, ki imitirajo želodčno kislino in tako vzpodbudijo žolčne kontrakcije, ki izločijo manjše kristale.
Kategorija:   Hujšanje, Novice
Naslednji prispevek

Kaj od prvega seksa pričakujejo moški

27 januarja, 2014 0