Thursday, April 25, 2024

Nasvet št. 1: Ste v resnici le žejni?


Včasih se počutimo lačne, a v resnici občutimo le žejo in je kozarec vode vse, kar potrebujemo. Poskrbite torej, da se boste nepotrebnim kalorijam izognili tako, da boste popili dovolj tekočine. Če vam navadna voda ne diši, poskusite z nesladkanim čajem ali naravnim, sveže iztisnjenim sokom.

Nasvet št. 2: Premislite, kaj lahko svoji prehrani dodate, ne odvzamete

Ali pojeste dovolj porcij sadja in zelenjave? Ne le da vas izdatno oskrbijo z vitamini in minerali, poskrbijo tudi za poln želodec. Namesto ogljikovih hidratov tako prostor v želodcu zapolnijo vlaknine.

Sadje in zelenjavo lahko jeste kot prigrizek, ali pa z njima obogatite vsakdanje jedi, na primer rižoto, juhe, sendviče … Zelenjavo v dnevne obroke učinkovito lahko vključite tudi tako, da zajemalko riža ali testenin zamenjate z zajemalko na pari kuhane zelenjave.

Nasvet št. 3: Bodite izbirčni glede večernih prigrizkov

Piškoti in čips zvečer ob televiziji se seveda zelo priležejo, ampak večinoma grizljamo le iz navade in ne zaradi resnične potrebe po hrani. Te razvade se skušajte otresti – zvečer potrebo po sladkem zadovoljite s suhim ali svežim sadjem ali pa z nesladkanim čajem. Če ste zvečer vseeno lačni, pojejte jogurt ali podobno lahko hrano.

Nasvet št. 4: Privoščite si več mini obrokov skozi dan

Izgubo kilogramov pojasnimo s preprosto enačbo – če v telo vnesete manj kalorij, kot pa jih porabite, boste shujšali. Če se neprestano počutite lačne, se enačba seveda obrne. Prav zato strokovnjaki priporočajo, da svoj apetit potešite z več majhnimi obroki, saj se boste tako izognili prenajedanju in pretiranemu vnosu kalorij.

Če pogosto jeste v restavracijah, naročujte male ali otroške porcije. Obroki v restavracijah so ponavadi preobilni, na ta način pa boste učinkovito nadzorovali vnos kalorij in se izogniti prenajedanju.

Nasvet št. 5: Beljakovine so ključ do uspeha

Obilica beljakovin ter zmerna količina ogljikovih hidratov v kombinaciji z rednim gibanjem je odlično orožje pri ohranjanju zmerne telesne mase. Beljakovine namreč ohranjajo mišično maso in pripomorejo k izgorevanju maščob, hkrati pa vas prijetno nasitijo. V svojo prehrano tako skušajte vključiti čim več zdravih virov beljakovin: jogurt, sir, oreščki, stročnice …

Ne pozabite na redno rekreacijo, ki bo vaše mišice in krvni obtok spravila v pogon in vas osvežila – še posebej sedaj, ko so dnevi dolgi, večeri ali zgodnja jutra pa idealni za razmigavanje na svežem zraku.

Nasvet št. 6: Velikodušno z začimbami

Okusna hrana bo zadovoljila vaše brbončice in vas prej nasitila. To seveda ne pomeni, da morate svoje obroke obogatiti s soljo – ta v vašem telesu zadržuje vodo in pri izgubljanju kilogramov prav nič ne pomaga.

Okus hrane raje izboljšate:
•    s svežimi ali posušenimi začimbami in zelišči, na primer baziliko, origanom ali peteršiljem,
•    za pekoč okus pa dodajte čili, curry ali kajenski poper,
•    na sladicah so odlični cimet, vanilija ali klinčki.

Nasvet št. 7: Založite se z zdravo hrano

Če bo vaša shramba polna zdravih prigrizkov, v »trenutkih slabosti« ne boste posegali po kaloričnih prigrizkih. Za stresne trenutke imejte pripravljene tudi druge alternative; odvadite se poseganja po »tolažilni hrani«, kot je na primer sladoled, raje obremenitve odpravite z branjem dobre knjige, poslušanjem glasbe ali globokim dihanjem.

Vsekakor pa je pri kakršni koli dieti in hujšanju pomembno, da v svoj vsakdanjik vnesemo telesno aktivnost. Kakorkoli že, postava je veliko lepša, če je tudi skladno oblikovana in če so mišice bolj čvrste.

Morda potrebujete zgolj ustrezno fitnes napravo, s katero se boste prav zabavali, zraven pa naredili veliko koristnega za vaše počutje in telo?

Kategorija:   Hujšanje, Novice
Naslednji prispevek

Ali je vaše delovno mesto »rakotvorno«?

13 junija, 2012 0