Tuesday, May 28, 2024

Med nosečnostjo je potrebno pozornost nameniti tudi vsebnosti hCG v organizmu nosečnice. Pri približno 85% normalnih nosečnosti se vsebnost hCG podvoji vsakih 48 – 72 ur. Tudi nižje vrednosti hCG lahko rezultirajo z rojstvom popolnoma zdravega otroka. Veliko bolj natančna metoda potrditve nosečnosti je ultrazvočni pregled v petem ali šestem tednu nosečnosti.


Vsebnost hCG nižja od 5 mi.e./ml velja za neuspešno nosečnost, vse kar je višje od 25 mi.e./ml velja za pozitivno nosečnost. HCG hormon se meri v mili-mednarodni enoti na mililiter (mi.e./ml).

S transvaginalnim ultrazvokom lahko razvijajočo posteljico in plod zaznamo, ko se vsebnost hCG povzpne med 1.000 – 2.000 mi.e./ml. Ker se vsebnost hCG v prvih tednih nosečnosti, tudi zaradi natančnega dneva spočetja razlikuje, se natančna diagnoza z ultrazvokom postavi šele, ko je vsebnost višja od 2.000 mi.e./ml. Za natančno postavitev datuma spočetja in predvidenega datuma poroda zaradi variacij vsebnosti hCG ne moremo uporabiti.

Poznamo dve vrsti hCG testov. Kvalitativen test je test zgolj pristnosti hormona v krvi, kvantitativni test (ali beta hCG) pa meri dejansko vsebnost hCG v krvi.

Smernice vsebnost hCG v nosečnosti

Vsebnost hCG, ki veljajo za posamezno gestacijsko starost:

        3 tedni: 5 – 50 mi.e./ml

·         4 tedne: 5 – 426 mi.e./ml

·         5 tednov: 18 – 7.340 mi.e./ml

·         6 tednov: 1.080 – 56.500 mi.e./ml

·         7 – 8 tednov: 7.650 – 229.000 mi.e./ml

·         9 – 12 tednov: 25.700 – 288.000 mi.e./ml

·         13 – 16 tednov: 13.300 – 254.000 mi.e./ml

·         17 – 24 tednov: 4.060 – 165.400 mi.e./ml

·         25 – 40 tednov: 3.640 – 117.000 mi.e./ml

·         Neuspešno spočetje: <5 mi.e./ml

·         Ženske v menopavzi: <9.5 mi.e./ml

Številke so zgolj okvirne in se od posameznice do posameznice razlikujejo.

Kaj lahko pomeni nizka vsebnost hCG?

V kolikor test pokaže nižjo vrednost hCG je potrebno test v naslednjih dveh ali treh dneh ponoviti. Na ta način ugotovimo, kako se v krvnem obtoku spreminjajo vrednosti nosečniškega hormona.

Nizka vsebnost hCG je lahko posledica:

·         Napačnega izračuna spočetja

·         Spontan splav ali slabšo kakovost jajčeca

·         Ektopično ali zunajmaternično nosečnost

Kaj pomeni visoka vsebnost hCG?

Visoke vrednosti hCG imajo širši pomen, zato je potrebno test v dveh so treh dneh ponoviti. Na ta način ugotovimo, kako se v krvnem obtoku spreminjajo vrednosti nosečniškega hormona.

Visoka vsebnost hCG je lahko posledica:

·         Napačnega izračuna spočetja

·         Molarne nosečnosti (mehurčasta snet)

·         Večplodne nosečnosti

Ali je potrebno redno preverjati vsebnost hCG hormona?

Ne, test je rutinski, z njim se zgolj preveri simptome morebitnih težav. Test se ponavadi ponovi zgolj v primeru vaginalnih krvavitev, hudih krčev ali spontanega splava v preteklosti.

Vsebnost hCG po spontanem splavu

Vsebnost hCG se pri večini žensk po spontanem splavu vrne na ne-nosečniško raven nekje med četrtim in šestim tednom po izgubi nosečnosti.

Zunanji vplivi na vsebnost hCG

Na vsebnost hCG naj  ne bi vplivali nobeni zunanji dejavniki, z izjemo zdravil, ki vsebujejo hCG. Ta zdravila se pogosto uporabljajo pri pacientkah, ki se zdravijo zaradi neplodnosti. Vsa druga zdravila kot so antibiotiki, antiseptiki, analgetiki, kontracepcija ali ostala hormonska zdravila ne vplivajo na test, ki meri vsebnost hCG.

 

Naslednji prispevek

Izdelki, ki se jim je v nosečnosti bolje izogniti

2 septembra, 2014 0