Saturday, June 22, 2024

Splošna praksa govori, da dojenčki potrebujejo nekoliko višjo zunanjo temperaturo, zato ponavadi nosijo kakšen ‘rokavček’ več kot odrasli ali mladostniki. Za prijeten in miren spanec dojenčki potrebujejo primerno sobno temperaturo in to precej nižjo kot si morda predstavljate.


Splošno

Dojenčkovo telo še ni sposobno v popolnosti uravnavati svoje telesne temperature, zato je pomembno, da so tako v toplem, kot v hladnem vremenu nekoliko bolj oblečeni. V vročini jim seveda prizanesemo. Dojenčka ne smemo izpostavljati neposrednemu vplivu sončnih žarkov, v primeru, da vas sonce preseneti poskrbite za svojo in dojenčkovo zaščito (klobuček, kreme z UV zaščitnim faktorjem – naše priporočilo do največ 25 ZSF, UV oblačila…).

Optimalna nočna temperatura

Idealna nočna temperatura zraka v otroški sobi, oz. v sobi kjer spi dojenček je nekje od 18 do 22˚C. Tako odrasli kot dojenčki bolje spimo ob nekoliko hladnejših temperaturah zraka. Dojenčkova postelja naj bo postavljena izven virov prepiha (okno, izpih klimatske naprave, ventilator…).

Optimalna dnevna temperatura

Poskušajte zagotoviti enake temperaturne pogoje v vseh prostorih, kjer se z dojenčkom gibate. S pregledom hrbtne strani na vratu se lahko preverite ali je temperatura primerna, ali pa je mogoče previsoka. V primeru, da je področje potno, dojenčku odvrzite kos oblačila. V kolikor pa so njegove dlani hladne, pomeni da njegov organizem ni sposoben ogreti telesa, zato ga dodatno oblecite. 

 
Kategorija:   Novice, Zdravje dojenčka
Naslednji prispevek

Pravila uspešne diete

18 junija, 2014 0