Thursday, April 25, 2024

Ste ostali brez idej kaj ponuditi otroku za zajtrk? Si želite bolj pestre izbire prehrane pa niste prepričani ali je zdravo in energetsko dovolj za vašega otroka? Tukaj je nekaj predlogov in receptov iz Anine kuhinje.


 

Mlečni gres

ZAHTEVNOST: 2/5
ČAS PRIPRAVE: 15 minut

Za 2 osebi.

SESTAVINE:

– 0,5 litra mleka
– 4 žlice gresa
– 3 žlice sladkorja
– cimet

OPIS PRIPRAVE:

Mleko zavremo. Zavretemu z metlico vmešamo gres in vročino zmanjšamo na srednjo. Gres mešamo še dobrih 10 minut in smo končali. V kuhan gres vmešamo še sladkor in ga posujemo s cimetom.

Rezultat iskanja slik za mlečni gres s cimetom

Mlečna kaša z jabolki in skuto

Čas priprave: 1 ura

Sestavine:

– 250 g prosene kaše
– 0,6 litra mleka
– 1-2 žlici sladkorja
– mali ščepec soli
– 1-2 žlici masla

– 2 jabolka
– 2 žlici sladkorja
– ščepec cimeta

– 4-5 žlic skute
– 3 žlice kisle smetane
– 2-4 žlice sladkorja
– 2 jajca

Opis priprave:

Proseno kašo dobro operemo.

Mleko sladkamo in solimo ter zavremo. V zavreto mleko dodamo kašo in jo ob rednim mešanjem skuhamo. Dobiti moramo gosto kašo. V kuhano kašo nato vmešamo maslo.

Jabolka olupimo in naribamo. Dodamo jim cimet in sladkor.  Skuto, kislo smetano, sladkor in jajca dobro zmešamo. Ramekine namastimo in na dno dodamo 2-3 velike žlice kaše. Čez kašo stresemo naribana jabolka in po vrhu vse skupaj prelijemo s skutino zmesjo. Ramekine položimo v segreto pečico na 200 stopinj za 25-30 minut.

Povezana slika

 

Popečene hrenovke s kruhom in gorčico

ZAHTEVNOST: 1/5
ČAS PRIPRAVE: 10-15 minut

Za 1 osebo.

SESTAVINE:

  • ščepec soli in popra
  • 3 žlice olja
  • 1 žlica gorčice
  • 2 kosa kruha
  • 1/2 čebule
  • 2 hrenovki

OPIS PRIPRAVE:

Čebulo narežemo na drobne koščke in popečemo na olju.

Ko lepo zlato zarumeni ji dodamo narezani hrenovki. Tudi te dve mali popečemo, nato pa dodamo narezan kruh in vse skupaj začinimo s soljo in poprom. Vse skupaj malce popražimo nato pa postrežemo zraven gorčice.

Rezultat iskanja slik za popečene hrenovke s kruhom

Ajdovi žganci z mlekom

Čas priprave:5 minut

Čas kuhanja:20-30 minut

Količina:4-6 oseb

SESTAVINE

  • 300 g ajdove moke
  • 300 g navadne moke
  • 700 ml vode
  • 1 zvrhana čž soli
  • 10 rezin tanke pancete (lahko nadomestite z ocvirki ali izključite)

POSTOPEK PRIPRAVE

Najprej v večji posodi zavremo soljeno vodo. Ko zavre, posodo odmaknjemo iz vroče plošče in nanjo počasi stresemo zmešano moko ( ajdovo in navadno moko zmešano skupaj ), tako da moka plava na vodi. Ob rob posode, skozi moko do zavrete vode, z vilicami zvrtamo 4-5 lukenj, ki jih lepo razporedimo v krogu posode. Vse to potem kuhamo slabe pol ure. Nato vodo odlijemo v manjšo posodo. Med kuhanjem žgancev pripravimo panceto. Na srednji do višji temperaturo jo hrustljavo zapečemo in odložimo na papirnate brisačke, da bodo vpile odvečno maščobo. Ko se bopanceta ohladila, se bo tudi očvrstila. Vodo postopoma mešamo v moko, ki je ostala v primarni posodi, dokler ne dobimo zaželjene gostote žgancev. Priporočam da najprej vlijete slabo tretjino vode in dobro premešate, ter šele nato dodate še vodo, če mislite da je potrebna, saj če boste takoj zlili vso vodo, zna namesto žgancev nastati en velik poc.

Rezultat iskanja slik za AJDOVI ŽGANCI z mlekom

 

Še več receptov za okusne zajtrke za malčke in odrasle poglejte v Anini kuhinji.

 

 

Kategorija:   recepti, Zdravje
Naslednji prispevek

KAKO SE ZNEBITI UŠI?

17 julija, 2019 0