Saturday, April 13, 2024

Ekipa znanstvenikov, ki so jo vodili dr. Michael P. Lisanti, doktor biologije in profesor Richard Pestelli in direktor Centra za rak Jefferson Kimmel, so našli dokaze o tem, da mutacija gena za protein kaveolin 1, ki zdravo celico varuje pred preobrazbo v maligno, lahko ob vplivu estrogena igra pomembno vlogo pri nastanku raka na dojki. Poleg obstoječe, so odkrili še šest mutacij tega gena, Znanstveniki trdijo, da bi celo 35% te vrste raka na dojki lahko nosilo eno od mutacij za protein kaveolin 1. Rezultati napeljujejo v smer, da če so te mutacije prisotne v celicah tumorja, potem imajo zagotovo potencialno vlogo o samem nastanku teh tumorjev.


Zaključek raziskave pravi, da bi lahko imel kaveolin 1, poleg seveda ostalih, vlogo regulatorja celične rasti v smislu, da bi preprečeval rast in razmnoževanje celic, ter posledično razvoj tumorja. Mutacija gena kaveolin 1, ter zmanjševanje njegove koncentracije v celici, bi lahko razplamtelo profilacijo celic in nastanek maligne tvorbe v dojki.

Rezultati omenjene raziskave imajo tudi klinične implikacije. Pacientke z rakom na dojki, ki imajo mutacijo gena za kaveolin 1, imajo po terapiji večje tveganje recidiva bolezni.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Ženska negotovost

13 junija, 2012 0