Monday, May 27, 2024

V poročilu so zapisali, da se za idiopatsko neplodnostjo vsako leto sreča okoli milijon parov. Za te pare je intrauterina inseminacija, kljub vložku čustev, časa in denarni sredstev, neuspešna.


Dr. Luke Simon je s kolegi iz Centra za javno zdravstvo Inštituta za klinične znanosti na Queen’s University iz Belfasta na Severnem Irskem, rezultate raziskave objavil na portalu Reproductive Biomedicine Online.

Dr. Simon je za določanje poškodb in abazičnih mest na eno ali dvoverižni DNK spirali, uporabil alkalni komet test. Ta metoda je edina, ki omogoča določanje stopnjo poškodb DNK v posameznih celicah, zato je pri heterogeni populaciji kot so spermiji še toliko bolj uporabna.

Namen raziskave je bil preiskati povezanost med DNK poškodbami spermijev in odstotkom rojenih otrok spočetimi s pomočjo IVF in ICSI postopkom.

Alkalni komet test je določal poškodbe DNK fragmentacije v nativnih semenčicah, ter semenčicah pri 203 parih, ki so bili podvrženi IVF postopku, ter 136 parov v ISCI postopku. Po odstotku poškodb DNK spermijev so moške razdelili v tri skupine: 0 – 25%, 26 – 50% in v skupino več kot 50%.

Ne preseneča, da je bilo največ spočetij ustvarjenih pri parih, katerih sperma moških je imela najmanj poškodovan DNK (39,4%). Pri 13-tih nosečnostih iz te skupine, se je rodilo 11 zdravih otrok (33,3% iz celotne IVF skupine).

V skupini 20 – 50% poškodb DNK spermijev, je odstotek nosečnosti padel na 29,6%, odstotek rojstev na 23,9%. V skupini nad 50% poškodovanih spermijev je bi odstotek nosečnosti zgolj 16,2%, odstotek rojstev 13,1%.

Pri pacientih v ICSI postopku niso našli povezanosti med poškodbami DNK spermijev, spočetjem in rojstvom. Prav tako ni bilo interakcije med DNK fragmentacijo spermijev, otrokovim spolom in številom enoplodnih ali večplodnih nosečnosti.

Pri moških z diagnosticirano idiopatsko neplodnostjo je 60 (40,8%) njih imelo več kot 50% poškodovan DNK spermijev, z analiziranjem parov z diagnosticirano idiopatsko neplodnostjo je 27 (38,6%) moških imelo več kot 50% DNK poškodovanih spermijev.

Raziskava je prva, ki je pokazala zelo tesno povezanost med verjetnostjo spočetja po IVF postopku in količini poškodovane DNK v semenčicah. Manjše poškodbe DNK spermijev (manj kot 15%) so normalne, v kolikor pa poškodbe presežejo kritično mejo 25%, se tudi ob nekaterih oploditvah z biomedicinsko pomočjo, zmanjša verjetnost spočetja.

»Rezultati raziskave so pregledni in z jasno statistično analizo, ki dodatno poudarja pomembnost določanje DNK poškodb spermijev, še posebno pri moških z diagnozo idiopatske neplodnosti,« je dejala dr. Grace M. Centola, predsednica Združenja za moško reprodukcijo in urologijo ZDA in članica Ameriškega združenja za reproduktivno medicino.

Avtorji raziskave in dr. Centola verjamejo, da bodo rezultati pomagali zdravnikom, ki zdravijo pare z diagnosticirano idiopatsko neplodnostjo.

Zdravniki morajo spoznati težavo in parom nuditi primerno svetovanje, ter jih na osnovi rezultatov DNK fragmentacije spermijev pravilno usmeriti v IVF ali ICSI postopek. Moški in pari z idiopatsko neplodnostjo, pri katerih obstaja več kot 50% poškodba DNK spermijev, morajo biti napoteni na ICSI postopek. Na ta način se bomo izognili dragocenemu času, stroškom in čustvenim težavam, ki jih puščajo neuspešni IVF postopki.

Naslednji prispevek

Neplodnost v ZDA

14 januarja, 2013 0