Wednesday, June 19, 2024

Za dojenčka, pa tudi kasneje, so igrače resen posel. Ne samo, da igrače dojenčka nekoliko zamotijo, ampak mu med drugim pomagajo odkrivati svet okoli njega, pomagajo mu razviti nova znanja in spretnosti. Že novorojenček lahko igračo vidi, posluša ali grizlja, ko nekoliko odraste jo lahko prime, meče, stiska in odriva.


Ropotuljice

Ropotuljico  dojenček sprva zgolj radovedno gleda in posluša, manjše kraguljčkaste ropotuljice ali ropotuljice v obliki zapestnice mu lahko namestite na zapestje in gleženj, kjer ob vsakem njegovem gibu prebudi njegovo slušno čutilo. Če je dojenčku zvok všeč bo zavestno mahal in brcal, ter razvijal gibalno-motorične sposobnosti. Pri približno petih mesecih ropotuljico drži in stresa sam. Igranje obogatite z glasbo, ter ga poskušajte navaditi na ritem.

Plišaste igrače

Čeprav jih ne priporočamo v bližini glave kjer spi dojenček, pa so plišaste igrače ena najprijetnejših igrač za vašega dojenčka. Dojenček se z njimi zelo hitro poistoveti. Plišaste igrače so izdelane iz različnih materialov zato stimulirajo čutna čutila: pliš, velur, žamet… vsak material je na otip drugačen. Nekje pri šestih mesecih bo dojenček sam izločil sebi najljubšo igračo s katero bo lažje zaspal. Bodite previdni, da je igrača kakovostna in narejena tako, da ne more izgubiti manjših delčkov kot so npr. prišite oči, gumbi in podobno. S plišasto igračko se lahko igrate tudi skrivalnice. Skrite jo pod odejo, dojenček pa jo mora poiskati.

Glasbeni vrtiljaki

Prva asociacija na glasbeni vrtiljak je prikupen okras na zibelki. V prvih mesecih ko dojenček več časa preleži na hrbtu velja za eno izmed prvih njegovih igrač. Dojenčki bolje ločijo kontrastne in žive barve, prav tako se na te barve lažje osredotočijo. Izbira glasbenega vrtiljaka z bolj toplimi barvami pa naj bo opremljena s spodaj dobro vidnimi svetlobnimi telesi. Glasbeni vrtiljaki so opremljeni z nežno glasbeno spremljavo. Večina dojenčkov ponavadi pogleduje na eno stran (največkrat desno) zato vrtiljak pritrdite tako, da bo ostal v njegovem vidnem polju.

Igralne podloge

Ko dojenček postane malo bolj aktiven, je igralna podloga odlična rešitev za nekajminutni mir. Igralne podloge iz katerih visijo različne igračke, ki jih dojenček poskuša doseči, so odličen pripomoček za razvoj fine motorike. Nekje pri treh mesecih bo leže že poskušal zagrabiti igračke, ko je starejši na podlogi sedi in se osredotoča na vzvode, gumbke, luči, zvočne signale… Igra še najprej razvija fino motoriko, ter ga nauči osnov vzroka in posledice

Mehke kocke

Kocke izdelane iz tkanine so odličen pripomoček za igro. Dojenček jih grabi stiska in slini. Ko nekoliko odraste jih meče, ter razvija motoriko, natančnost in moč.

Žoge

Nakup žoge še ne pomeni, da našega dojenčka že silimo v nogomet, košarko… Mehke žogice so odličen pripomoček za razvoj motorike, natančnosti in moči. Lahko kupite majhne, velike, trde ali mehke, barvite in zveneče. Ko dojenčke že samostojno sedi, je žoga odličen igralni pripomoček: lahko jo meče, lahko se valja, lahko jo grize…

Sestavljive piramide

Še ena zanimiva igračka, ki spodbuja razvoj fine motorike in natančnosti. Zložljive kocke se lahko sestavijo v piramido, ali zložijo same vase. Dojenček bo pričel počasi dojemati percepcijo velikosti in prostora.

Slikanice

Ne skrbite, če dojenček ob listanju slikanic še nima potrpljenja. Kljub vsemu on v igri s slikanico uživa. Pri izbiri bodite pozorni zgolj na trpežnost slikanice, dobro je tudi, da je izdelana iz mokromočnega papirja ali drugega materiala, ki se bo dosledno upiral dojenčkovi slini. Najboljše slikanice imajo enostavno in preprosto grafiko vsakodnevnih predmetov ali živali. Že če boste ukradli minuto ali dve njegove pozornosti, lahko rečemo, da ste zmagali. V kolikor za slikanice ne kaže pretiranega zanimanja ga v gledanje nikakor ne silite. Radovednost ga bo spontano obiskala nekoliko kasneje.

Igračke za kopanje

Gumijasta račka! Zagotovo prva asociacija. V kopalni kadi, bazenu, jezeru, morju so igračke za kopanje nepogrešljiva dojenčkova (pa tudi malčki se nad njimi navdušujejo) oprava. Stiskanje, metanje, škropljenje… Odlične igračke za učenje vzroka in posledice. 

Kategorija:   Novice, Razvoj dojenčka
Naslednji prispevek

Zanimivi dojenčkovi možgani

8 julija, 2014 0