Monday, July 15, 2024

Kljub hladnim temperaturam, morate svojega otroka peljati na svež zrak. Čeprav je zima, ga ne smete zapirati med štiri stene svojega doma. Poskrbite, da ga temperaturam primerno oblečete, posebej pa bodite pozorne, če ima vaš otrok astmo, saj mrzel zrak lahko povzroči napad. Slednjega lahko preprečite s šalom.


Ko pozimi otrok z astmo zapusti dom, mora nujno nositi šal čez usta in čez nos. To je pomembno sploh, kadar se otrok zunaj igra, saj se hitro zadiha.

Britansko dobrodelno združenje Asthma UK na to v teh zimskih mesecih aktivno opozarja. Ne pozabite, da lahko v skrajnem primeru šal vašemu otroku celo reši življenje.

Angleški zdravnik, dr. Andy Whittamore, član omenjena združenja, opozarja: ”Mnogi starši ne želijo, da njihovi otroci zamudijo zabavo pozimi in na snegu. Ampak za otroke z astmo lahko bivanje na mrzlem sproži težko dihanje in izzove napad astme, ki lahko ogrozi življenje.”

Ravno mrzel zrak je tisti, ki simptome astme okrepi. Ko vlažen zrak pride v dihala, se posledično pojavi krčevit kašelj, ki mu sledi težko dihanje in lovljenje sape. Pojavijo se tudi krči v prsih.
Če ima otrok čez usta in nos ovit šal, pa se zrak, ki ga vdihne, pred tem malce segreje. Tako je tveganje za astmatični napad zmanjšano. Material šala pri tem ni pomemben, morate pa ga oprati večkrat, kot bi ga sicer.

Ne pozabite, da mora imeti astmatičen otrok pri sebi tudi vedno inhalator. Prav tako je prekrivanje ust in nosu odsvetovano pri dojenčkih.

A. L.

Kategorija:   otrok, Zdravje