Saturday, July 20, 2024
28 oktobra, 2019

IMAM NOVEGA PARTNERJA. KAKO TO POVEDATI OTROKU?

By 0 3700 Views

Če ste mati samohranilka/oče samohranilec in če se tega še niste vprašali, se boste najverjetneje kmalu. Kako otroku sploh predstaviti novega partnerja? Noben starš samohranilec si ne želi izpadov in ljubosumja znotraj družine. Dejstvo je, da se otrok lahko hitro začne vesti agresivno, napadalno in posesivno.


Ne glede na starost otroka je ločitev staršev zanje težka izkušnja. Četudi se je to zgodilo leta nazaj, on najverjetneje pogreva stvari bolj kot vi. Situacija je zanje naporna tudi, če ste se s partnerjem razšli sporazumno in z dobrimi nameni. Če je eden izmed staršev umrl ali ga je otrok na kakršenkoli drug način izgubil, je to zanj še težje.

Ločitev otroku predstavlja ogromno izgubo že zato, ker se spremeni njegov način življenja. En vikend pri materi, drug pri očetu, odločanje, s kom želi preživeti nedelje in koga bo povabil na šolsko predstavo, otroku predstavlja nepredstavljiv stres. Slednjega občuti kot žalost, jezo, mogoče tudi krivdo, zagotovo pa je prisoten strah.

Starši morajo v takšnih situacijah biti posebej pozorni na otrokova čustva in mu biti v oporo. Opazovati morajo njegovo vedenje oziroma spremembe v njem ter jim dajati potrditve.

In kaj, ko starš spozna novega partnerja ali partnerico?
Znajde se v dilemi. Ali otroku sploh predstaviti novega partnerja in kako? Kdaj je za to pravi čas? Ali ga naj najprej predstavimo kot prijatelja ali počakamo nekaj mesecev, nato pa ga kar privedemo domov?

Otroci so pri tem zelo občutljivi in nujno je, da se zadeve lotimo postopoma.

Otroku predstavite osebo, s katero mislite resno in ste prepričani, da tudi on/ona do vas čuti enako. Tega sicer ne morete takoj sprevideti in ni nujno, da bo odnos napredoval v zakon oziroma v dolgoročno razmerje. Kljub temu morate na to biti pozorni. Otrok potrebuje stabilnost in občutek varnosti v objemu doma. Zato zanj nikakor ni dobro, da ves čas spoznava vaše nove in kratkotrajne partnerje, če bodo sčasoma odšli iz vašega življenja, medtem ko se bo on nanje navezal. Tako boste otroka samo še bolj zmedli, odnosov med odraslimi pa nikakor ne bo mogel razumeti.

A ne smete mu ga/jo predstaviti nenapovedano. Otroka morate na srečanje najprej pripraviti. Pripovedujte mu o osebi, ki ste jo spoznali in bodite pozorni na otrokove reakcije. Ustvarite dober vtis o človeku, ki ga boste pripeljali domov. Če otrok potrebuje več časa za prilagoditev in prilagajanje, mu ga dajte in ga ne silite.

Kategorija:   Ločitev