Monday, April 22, 2024

Kljub temu, da se implantacija zdravega zarodka zgodi skoraj pri vsaki ženski, pa vaginalna krvavitev vsake nosečnice ne spremlja. Nekje med celotnim menstrualnim ciklom maternična sluznica pripravlja primerne pogoje za vgnezditev oplojenega jajčeca. Jajčnik v času ovulacije sprosti jajčece, ki potuje skozi jajcevod. Če se jajčece ne oplodi, se iz ženskega reproduktivnega sistema izloči med menstrualno krvavitvijo. V primeru implantacije oplojenega jajčeca pa maternična sluznica (endometrij) odvrže del oblok, ki se v obliki nežne vaginalne krvavitve izločijo iz maternice. Krvavitev imenujemo implantacijska ali vgnezditvena krvavitev.


Implantacijska krvavitev se običajno pojavi 6-9 dni po ovulaciji, zato jo večina žensk zamenja za nastop zgodnje menstrualne krvavitve. Implantacijska krvavitev obišče približno 30% nosečih žensk. Razlika med menstrualno krvavitvijo in implantacijsko krvavitvijo je ta, da je slednje najprej šibkejša, kasneje močnejša. Sledi rjavo in nežno rožnato obarvan izcedek, ki že nakazujeta nosečnost. Kljub vsemu pa nosečnost potrdite z nosečniškim testom. V primeru, da vas po pozitivnem testu nosečnosti prizadene obilnejša vaginalna krvavitev, ne čakajte in poiščite zdravniško pomoč.

Implantacijska krvavitev pa se lahko pojavi tudi dvanajst dni po oploditvi. Seveda je v tem obdobju še težje ločiti med menstrualno in implantacijsko krvavitvijo. Zgolj dvodnevne vaginalne krvavitve najbrž ne kažejo na reden menstrualni cikel, ampak na precej višjo verjetnost nosečnosti. Implantacijska krvavitev lahko traja tudi zgolj nekaj ur.

Organizem se razlikuje od ženske do ženske. Prav tako kot je različna ženska anatomija in njihov DNK, se med seboj razlikujejo tudi implantacijske krvavitve. Ene trajajo zgolj nekaj ur, spet druge vzamejo nekaj dni. Daljše obdobje vaginalnih krvavitev pa lahko kaže na težave, ki zahtevajo zdravniško asistenco.

Naslednji prispevek

Bakterijska vaginoza in nosečnost

23 novembra, 2012 0