Saturday, April 13, 2024

Svoje življenje začinite s pomočjo začimb, ki poleg krepitve imunskega sistema, čuvajo srce, blažijo bolečine, upočasnjujejo staranje in preprečujejo nastanek raka.


Materina dušica

Materina dušica je naravni konzervans, ki se jo uporablja pri pripravi jedi iz riža, mesnih omak in mesa. Materina dušica se priporoča kot umirjajoče sredstvo pri prebavnih motnjah.

Rdeča paprika

Paprika je rastlina, ki spada v isto družino kot čili. Izvorno je prišla iz Mehike v Španijo, kjer so jo posušili in zmleli v prah. Takšno uporabljamo še dandanes. Poznamo številne vrste paprik: sladka, pekoča in blaga, za vsako pa je značilen svojevrsten okus. Vsebuje mnoge zdravilne, hranljive in za organizem uporabne sestavine: beta-karoten, vitamine A, B1, B2, B6, E in C, železo, glukozo, eterična olja, kalij, natrij, ogljikove hidrate, folno kislino, fosfor, fruktozo itd.

Ingver

Ingver se v tradicionalni azijski medicini uporablja kot zdravilo. Poleg značilnega vonja, ki oplemeniti jedi, je dobro zdravilo za lajšanje prebavnih tegob in slabosti, lahko pa pomaga pri zdravljenju simptomov gripe in prehlada. Svežega uporabite za pripravo čaja, v prahu pa ga lahko posujete po vaši priljubljeni jedi.

Cimet

Tudi ta dišavnica ima pri zdravljenju določenih bolezni dolgo zgodovino. Lahko ga dodate v kolače, sveže sadje, v žita, kavo, kompot ali čaj. Cimet je ena izmed najstarejših začimb, ki pomaga pri izkašljevanju. Uporablja se za zmanjšanje izločanja sluzi v pljučih, ter izsušuje nosni izcedek.

Česen

Je zagotovo najboljša začimba za preprečevanje gripe in prehlada. Česen gasi lakoto, saj možganom pošilja signale, da je želodec poln. Česen preprečuje nastajanje krvnih strdkov in izboljšuje cirkulacijo, zato je dober za srčne bolnike. Dokazano je, da kuhanje ne vpliva na njegovo kvaliteto. Če česen kuhate, ga je najboljše sesekljati, ter počakati vsaj 15 do 20 minut preden ga dodate jedi. Tako boste aktivirali encime, ki krepijo imunski sistem.

Semena komarčka

So prijetnega vonja in vsebujejo magnezij, železo, kalcij, kalij in druge minerale. Poleg tega so semena bogata z antioksidanti, ki imajo protivnetne lastnosti. Glede na to, da ima zelo močno aromo, se ga v večjih količinah ne priporoča. Semena lahko kombinirate z ribami, zelenjavo ali sirom.

Kategorija:   Domača lekarna, Novice
Naslednji prispevek

Kako do uspešnega odnosa?

5 novembra, 2013 0