Thursday, May 30, 2024

Slovenija je ena izmed evropskih držav z največ primeri pacientov z meningoencefalitisom, še posebej to velja za osrednji, severni in severovzhodni del države. Prav zaradi tega dejstva je potrebno pospešiti in povečati število cepljenj, ki je edina učinkovita preventivna metoda, pravijo naši infektologi.


Slovenija se po številu obolelih na prebivalca uvršča na tretje mesto v Evropi.

Kljub temu pa se proti bolezni cepi zgolj 12% prebivalcev, kar je malo glede na to, da na leto zboli okoli 260 ljudi, oz. kar 10% vseh primerov zabeleženih v EU, opozarja predstojnik infekcijske klinike Kliničnega centra v Ljubljani, dr. Franc Strle.

Za posledicami te nevarne bolezni 1% obolelih umre, preživeli pa trpijo hude posledice, saj lahko vbod klopa povzroči trajne posledice v obliki paralize različnih delov telesa, težave z dihanjem, nižjo koncentracijo, motnje razpoloženja, itd.

Cepljenje z dvema dozama cepiva je varno in preizkušeno. Kot stranski učinek cepiva se lahko pojavita povišana telesna temperatura ali vrtoglavica. Cepljenje se izvaja v hladnejših mesecih, odmerka se prejmeta v razmaku meseca dni. Cepljenje se nato ponovi čez devet do dvanajst mesecev. Nato se obnova imunskega sistema obnavlja v obdobju treh do petih let.

Pri nas se morajo proti klopnemu meningoencefalitisu cepiti ljudje, ki so poklicno ali na druge načine povezani z naravo; gozdarji in lovci; za ostale je cepljenje prostovoljno.

Sicer samoplačniško cepljenje priporočamo vsem, ki veliko časa preživite v naravi.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

42% vprašanih podpira evtanazijo

13 junija, 2012 0