Wednesday, April 17, 2024

Že med samo nosečnostjo, seveda predvsem zaradi pritiska ploda na sečni mehur, se mnoge ženske srečujejo s stresno inkontinenco. Stresna inkontinenca je stanje uhajanja urina med ‘stresnimi’ dejavniki kot sta npr. kihanje ali glasen smeh. Pri nekaterih ženskah pa se to zelo neprijetno stanje nadaljujejo tudi po rojstvu otroka. Kako pa se izogniti operativnim posegom ali zdravljenju z matičnimi celicami in simptome inkontinence ozdraviti v domači oskrbi?


Sprememba prehranjevalnih navad

Motnje inkontinence ali čezmerno aktivnega sečnega mehurja se lahko lotite že z nekaj spremembami v vaši prehrani. Seveda je treba omeniti, da pri vseh ženskah prehranjevalne spremembe ne bodo zadostovale. Izogibajte se znanih diuretikov kot sta npr. kava ali alkohol, iz jedilnika izločite pekoča in kisla živila, vključno s paradižnikovo mezgo in agrumi. Ženske z intersticijskim cistitisom se morajo izogibati prehrani, ki draži mehur.

Vaje za krepitev mišic medeničnega dna

Mišičevje iz skupine mišic medeničnega dna ima izjemno pomembno nalogo zadrževanja pravilne namestitve organskih sklopov kot sta vagina in mehur. Med vaginalnim porodom se te mišice raztegnejo in nekoliko oslabijo. Za vrnitev mišic v prvotno kompaktno stanje so najprimernejše Keglove vaje. Kljub temu, da se vam bo mogoče zdelo, da Keglove vaje ciljajo na druge mišice, temu ni tako. Ena izmed lažjih vaj je tudi stiskanje anusa: sprostite se, anus stisnite za deset sekund, nato deset sekund namenite relaksacijo in vajo ponovite še devetkrat.

Težavo zaupajte zdravniku

Tudi, če boste dnevno izpolnjevali omenjene nasvete se lahko zgodi, da simptomi ostanejo. Odvisno od težav se bo zdravnik odločil za eno izmed uradnih možnosti zdravljena poporodne inkontinence. Na voljo so zdravila, operativni poseg ali zdravljenje z matičnimi celicami. Tudi po samem operativnem posegu se priporočajo vaje za krepitev mišic medeničnega dna. Če s pristopom vašega zdravnika niste zadovoljni poiščite drugo mnenje. Sodobna medicina nudi številne terapije, ki so v pomoč zdravju vašega mehurja.

Kategorija:   Novice, Po porodu
Naslednji prispevek

Genetska vzpodbuda mentalnih bolezni

1 marca, 2013 0