Wednesday, April 17, 2024

Psihologi s fakultete angleškega mesta Leeds so ugotovili, da ljudje, ki veliko časa preživijo na družabnih spletnih omrežjih ali pogosto komentirajo dogajanja pod vsakodnevnimi novicami, manj časa preživijo v resničnih družbenih interakcijah, kar bi lahko vplivalo na njihovo duševno zdravje.


Ekipa znanstvenikov je preučevala skupino 1.319 uporabnikov interneta, starimi med devetnajstim in enainpetdesetim letom, ter rezultate primerjala z višino depresivnega praga.

Odkrili so, da je 1,2% sodelujočih v raziskavi, v glavnem mladih, internetnih zasvojencev, ki imajo zmerno do blago razvite simptome depresije.

Dr. Catriona Morrison, voditeljica raziskave objavljene v reviji Psychopathology je opozorila, da je zamenjava normalnih družbenih interakcij z interakcijami na internetu, vpliva na psihološke motnje kot sta depresija in zasvojenost.

»Naša raziskava kaže, da je prekomerna uporaba interneta povezana z depresijo, vendar še ne vemo kaj se pojavi najprej – ali internet privablja depresivne ljudi ali pa internet povzroča depresijo,« je dejala dr. Morrisonova.

»Znano dejstvo je, da se pri nekaterih ljudeh prekomerna uporaba interneta zrcali v prvih znakih depresije,« je še pojasnila.

Simptomi depresije se razlikujejo od osebe do osebe in vključujejo težave s spanjem, letargijo, žalost, manjši apetit, jok, razdražljivost in težave s koncentracijo.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice