Wednesday, April 17, 2024

Za dnevno nego ženske uporabljate številne kreme, losione, tonike, mleko za telo in odstranjevanje šminke. Redno obiskujete pedikerja, kozmetičarko, frizerja in maserja, vse za lepše lase, kožo, nohte in videz na sploh. Pa se ženske lahko pohvalite z enako skrbjo ko govorimo o negi in higieni intimnih delov? O intimni negi se redko govori in piše. Deklice informacije najpogosteje dobijo od mame ali prijateljice, s katerimi se ginekologi pogosto ne strinjajo. Ginekologi namreč pravijo, da obstajajo določena pravila, ki jih je za zdravje ženskih spolnih organov potrebno upoštevati.


Fluor genitalis je sekret oz. vaginalni izloček. Njegova količina in videz se menjata, ter sta odvisna od števila hormonov, psihičnih in fizičnih dejavnikov. Normalen izcedek ima v vagini različne zadolžitve, najpomembnejša pa je zagotovo zaščita zgornjih delov genitalij pred infekcijo. Z uporabo alkalnih šamponov in nevtralnih kopeli se ustvarjajo odlični pogoji za razvoj bakterij, ki povzročijo spremembo izcedka. V današnjih dneh obstajajo številna sredstva za intimno nego, ki s svojo kislostjo (pH nižji od 6,0) ustvarjajo zaščito pred genitalnimi infekcijami.

pH vrednost v vagini znaša okoli 3,3, kar pomeni, da je to dokaj kislo okolje. V kolikor se pH zviša nad to vrednostjo, se zmanjša število laktobakterij tako pa se ustvarijo pogoji za kolonizacijo drugih mikroorganizmov. To ravnovesje se najpogosteje poruši med kopanjem, ko v vagino prihaja bazična lužina. Ti konstantni bazni napadi privedejo do neravnovesja vaginalne mikroflore in okužbe. Prvi simptom je obilen vaginalni izcedek, značilno neprijetnega vonja.

Bombažno spodnje perilo je najbolj zdravo. Izogibajte se nošenju sintetičnega spodnjega perila, ki ustvarja dobre pogoje za razvoj škodljivih bakterij. Prav tako se izogibajte uporabi dnevnih vložkov, ki ustvarijo toplo, vlažno in zaprto sredino, ki je odlična podlaga za razvoj toksičnih mikroorganizmov, povzročiteljev številnih infekcij.

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Literarni natečaj Novalac se nadaljuje

3 junija, 2013 0