Saturday, February 24, 2024

Premier Enda Kenny pa zaradi kompromisne rešitve posluša očitke z ene in druge strani. Namerna prekinitev nosečnosti je mogoča zgolj v primeru, ko je ogroženo življenje nosečnice.


Zakon je med Irci sprožil več nezadovoljstva, kot ostri varčevalni ukrepi.

Po dvodnevni maratonski razpravi, so parlamentarci s 127 glasovi za in 31 proti, izglasovali veljavnost zakona.

»Minimalna zahteva, vendar istočasno konec nekega obdobja. Prišli smo do konca enega vpliva, ki ga na Irskem že stoletja uveljavlja Katoliška cerkev,« je pred parlamentom izjavila 21 letna Eleanor White, ena izmed zagovornic splava.

Po drugi strani pa so maloštevilni nasprotniki molili, ter pozdravljali poslance, ki so demonstrativno zapuščali sejo.

»To je zločin proti srcu in duši tega naroda. To je ubijanje naših otrok,« je dejala Rita Daly, 56-letna javna uslužbenka, ki je v rokah nosila sliko splavljenega ploda.

Nasprotniki umetnega splava so zaskrbljeni nad uredbo, s katerim se mogočo življenjsko nevarnost matere vzporeja s tveganjem samomora.

Ustavni amandma iz leta 1983 je na celotnem območju Irske, ne glede na okoliščine, splav prepovedoval, vendar je leta 1992 vrhovno sodišče v primeru posiljene štirinajstletnice presodilo v korist splava.

Problematiko legalno izvedene umetne prekinitve nosečnosti pa je ponovno oživel primer smrti 31 letne nosečnice Savite Halappanavar, kateri so kljub prošnji kot posledici umirajočega ploda, prepovedali namerno prekinitev nosečnosti. Zaradi posledic zastrupitve krvi je mlada stomatologinja umrla.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice