Monday, June 17, 2024

Najbolj znani uradni metodi umetne oploditve se ob sprožitvi procesa ovulacije iz jajčnikov izloči jajčeca, ki se ga v laboratorijskih pogojih ‘in vitro’ oplodijo s spermiji. Oplojena jajčeca – zigote, dva do pet dni razvoja poteka laboratoriju, nato se eden ali več zarodkov vrne v maternico.


Nova metoda omogoča, da se jajčne celice in spermiji vstavijo v silikonsko kapsulo velikosti zrna riža, ki se v štiriindvajsetih urah vrne v maternico. Tako se razvoj zarodkov prične v maternici. Po 24 urah zdravniki kapsulo odstranijo in izberejo najbolj zdrave zarodke, ter jih ponovno vrnejo v maternico.

Pascal Mock, švicarski zdravnik in znanstvenik, ki je izumil kapsulo imenovano AneVivo pravi, da omenjen način umetne oploditve paru, ki si želi otrok, omogoča večjo dostojanstvenost.

Z njim se strinja tudi profesor Nick Macklon, predstojnik Centra za umetno oploditev v Southamptonu.

»Vstavljanje kapsule v maternico je velik napredek procesne metode umetne oploditve. Ženskam omogoča, da že od samega začetka ‘skrbijo’ za zarodek, paru pa iz psihološkega vidika pomeni veliko – otrok je nenazadnje spočet v maternici. Poleg tega, pa se zarodki razvijajo v popolnih pogojih,« pravi Macklon.

Nova metoda pa prinaša še eno prednost. Dosedanje metode oploditve z biomedicinsko pomočjo v splošnem vzorcu kažejo na nižjo porodno težo otrok, ki je kasneje povezana s številnimi zdravstvenimi stanji. Macklon je mnenja, da bo dolgoročno zdravje otrok spočetih po metodi AneVivo veliko kvalitetnejše.

»Zelo smo zadovoljni, da bomo svojim pacientkam omogočili novo, veliko bolj ‘naravno’ metodo oploditve z biomedicinsko pomočjo,« je še dodal.

Geoffrey Trew, svetovalec za reproduktivno medicino v Hammersmithu metodo ocenjuje kot perspektivno in obetajočo, vendar pravi, da bo za dokaz omenjenih prednosti potrebno počakati na prve rezultate nosečnosti, poroda in kasnejšega zdravja otroka.

 

Naslednji prispevek

Premalo raziskav je namenjenih moški neplodnosti

12 oktobra, 2018 0