Tuesday, March 21, 2023
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

»Temeljno vprašanje pacientk s kolorektalno endometriozo, ki želijo zanositi je: Ali najprej operacija ali IVF,« so zapisali avtorji raziskave.

»Zaenkrat še ni zadosti podatkov o tem, po kakšnih kriterijih izbrati kandidatke za kirurški poseg ali IVF postopek. Rezultati kažejo, da je IVF postopek pri pacientkah z globoko medenično endometriozo enako uspešen kot IVF postopek pri pacientkah, ki so bile oplojene zaradi moške neplodnosti ali tubarne neplodnosti.«

Francoski znanstveniki iz Pierre et Marie Curie so prikazali 526 pacientk pri katerih so opravili IVF postopek, vključno z 29 pacientk s kolorektalno endometriozo, 157 pacientk s tubarno neplodnostjo in 340 pacientk z neplodnostjo moškega partnerja.

Znanstvena ekipa je potrdila podobno uspešnost v vseh treh skupinah. Od 29 pacientk s kolorektalno endometriozo so po IVF postopku zabeležili osem uspešnih porodov (27,6%), v skupini s tubarno neplodnostjo se je rodilo šestintrideset otrok (22.9%) in v skupini pacientk z IVF postopkom, zaradi partnerjeve neplodnosti, se je rodilo devetdeset otrok (26,5%). Skoraj identični so podatki odstotka poroda z enim embrio-transferjem.

V kolikor si želi pacientka s kolorektalno endometriozo ustvariti družino se priporoča, naj IVF postopek, zaradi potencialnih tveganj velike operacije, opravi pred kolorektalno resekcijo. Znanstveniki pravijo, da se je potrebno o kirurškem posegu pogovoriti v primeru neuspešnega IVF postopka.

V nasprotju z napisanim; v kolikor imajo pacientke s kolorektalno endometriozo močne bolečine bo kirurški poseg učinkovitejši, saj služi ohranjanju plodnosti.

»Želimo poudariti da je potrebno sodelovanje med različnimi medicinskimi vedami in tako izbrati najboljši model, ki bo pri ženskah s hudo medenično endometriozo očuval plodnost in pomagal prepoznati pacientke, ki se bodo profilirale po IVF postopku ali kolorektalni resekciji,« zaključuje znanstvena ekipa.

Komentarji
Naslednji prispevek

Tveganja po umetni oploditvi

13 junija, 2012 0