Saturday, April 13, 2024

Proces pridobivanje laserske svetlobe iz žive celic se s pomočjo genetskega inženiringa prične iz celice, ki lahko proizvede protein, ki lahko imitira svetlobo. Prav takšen protein so našli pri svetlečih meduzah. Če na take celice posvetimo z šibko modro svetlobo, te pričnejo oddajati zeleno lasersko svetlobo.


Odkritje bi lahko izboljšalo mikroskope in vse oblike svetlobnih terapij v medicini. Laserska svetloba se zaradi nizkega barvnega spektra in valov, ki sinhronizirano oscilirajo, razlikuje od običajne svetlobe. Uporablja se povsod, od skenerja na blagajni, do DVD playerja in industrijskih robotov.

Odkritje Maltea Gathera in Seok Hyun Yuna iz  Wellma centra za fotomedicino v glavni bolnišnici v Massachusettsu je dokaz, da se lahko laserska svetloba pridobi iz živega organizma. V svojem delu sta uporabila celice iz ljudskih ledvic in jih osvetila s zelenim fluorescentnim proteinom iz meduz drugače imenovane ‘bakla, ki lahko prižge živi organizem’. Tako zmanipulirane ledvične celice se postavijo med dve leči v razdalji 20 mikrometrov. Osvetljene z modro svetlobo so emitirale lasersko svetlobo.

Ledvične celice so ostale ‘žive’, zato so znanstveniki zaključili, da se lahko živi organizem s pomočjo svojega naravnega laserja samoozdravi.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Analni in oralni seks sta za 80% ljudi – seks

13 junija, 2012 0