Monday, June 17, 2024

Spočetje se zgodi, ko spermij doseže in oplodi med ovulacijo sproščeno jajčece . Kontracepcijske metode delujejo tako, da preprečijo koncepcijo jajčeca in spermija. Ene delujejo tako, da preprečijo fizični stik, druge preprečijo implantacijo, tretje ustavijo ovulacijo.


O izbiri ustrezne kontracepcije se pogovorite z vašim ginekologom, ki bo glede na vaše zdravstveno stanje, starost in življenjske navade predstavil vam najbolj primerne metode preprečevanja nezaželene nosečnosti.

Kontracepcijske metode, z izjemo kondomov, ne preprečujejo morebitnih okužb s spolno prenosljivimi boleznimi.

Glede na raznoliko izbiro, pa si lahko že pred samim obiskom ginekologa, v osnovi izberete nekako življenjskemu slogu najbolj primerno metodo.

Učinkovitost

Učinkovitost vsake posamezne metode je izračunana na podlagi rezultatov raziskav, koliko nosečnosti se je pojavilo ob enoletni redni uporabi (1 : 100) posamezne kontracepcijske metode.

Kontracepcijske metode, ki zagotavljajo več kot 99% učinkovitost:

Kontracepcijske metode, ki ob pravilni in redni uporabi zagotavljajo več kot 99% učinkovitost:

Kontracepcijske metode, ki ob ustreznem znanju zagotavljajo 99% učinkovitost:

  • Naravno načrtovanje družine – deluje na mesečni ravni

Kontracepcijska sredstva, ki so ob pravilni uporabi zagotavljajo 98% učinkovitost:

Kontracepcijska sredstva, ki ob pravilni uporabi zagotavljajo 95% učinkovitost:

Kontracepcijska sredstva, ki ob pravilni uporabi zagotavljajo 92 – 96% učinkovitost:

Kontracepcija kot del vsakodnevne rutine?

Redoljubnim in bolj organiziranim ženskam ustrezajo praktično vse kontracepcijske metode. Verjetnost, da bi pozabile na tabletko ali zamenjavo obliža je pri njih skoraj ničelna.

Bolj avanturističnim in ‘živahnim’ ženskam sta na voljo moški ali ženski kondom. Trajnejšo zaščito nudita vaginalni obroček ali progesteronska injekcija, večletno IUD, trajno sterilizacija in vazektomija. V kolikor verski ali kulturološki razlogi ne dopuščajo moderne kontracepcije je na voljo metoda naravnega načrtovanja družine.

Seznam in učinkovitost posamezne kontracepcijske metode:

Vpliv na menstrualni cikel

Nekatere hormonske kontracepcijske metode lahko vplivajo na menstrualni cikel. Nekateri simptomi so povezani z daljšimi cikli, šibkejšo krvavitvijo ali celo amenorejo, spet druge povzročijo obilnejše menstrualne krvavitve.

Kontracepcijske metode, ki lahko vplivajo na menstrualni cikel:

Ste kadilka?

Kadilke sicer lahko do 35 leta uporabljajo večino hormonskih kontracepcijskih metod. Po 35 letu pa sta metodi kot sta kombinirana tabletka ali vaginalni obroček, neprimerni .

Kontracepcijske metode primerne za kadilke nad 35 letom starosti:

Prekomerna telesna teža

Telesna teža ne vpliva na izbiro kontracepcije. Z dvigom telesne teže se povezuje zgolj kontracepcijska injekcija. Raziskave so potrdile, da je ob enoletni uporabi prirast telesne teže približno 2 – 3 kg.

Ne smete jemati hormonov?

Hormonska kontracepcija deluje na osnovi sintetičnih hormonov, identičnih hormonom, ki jih proizvaja ženski reproduktivni endokrini sistem – estrogen in progesteron. Hormonska kontracepcija ni primerna za ženske, ki so prebolele ali se zdravijo za rakom na dojki, imajo težave z zdravjem kardiovaskularnega sistema, ter za ženske s pogostimi migrenami.

Ne-hormonske metode kontracepcije:

Kontracepcija z estrogenom

Estrogenska hormonska kontracepcija (kombinirana tabletka, vaginalni obroček) ni primerna za:

  • Kadilke starejše od 35 let
  • Zelo debele ženske
  • ženske, ki jemljejo nekatera zdravila
  • nekatera bolezenska stanja, vključno migrene z avro

Hormonska kontracepcija, ki ne vsebuje estrogenov:

Kombinacija z drugimi zdravili

Nekatera zdravila lahko vplivajo na delovanje kontracepcije in obratno. Kombinaciji je nešteto. V primeru jemanja drugih zdravil, se za izbiro primerne kontracepcijske metode posvetujte s svojim ginekologom.

Kontracepcijske metode na katero delovanje večina zdravil ne vpliva:

V bližnji prihodnosti načrtujete nosečnost?

V primeru načrtovanja družine se lahko prav vsaka kontracepcijska metoda prekine. Po nekaterih metodah endokrini sistem za ponovno vzpostavitev ovulacije potrebuje nekoliko več  časa. Najhitrejšo vzpostavitev normalnega ovulacijskega cikla po prekinitvi kontracepcije zagotavljajo naslednje metode:

Največ časa za vzpostavitev normalnega ovulacijskega cikla, žensko telo potrebuje po kontracepcijski injekciji. So posameznice, ki ponovno ovulacijo rabijo leto dni, pri večini pa se normalen ovulacijski in menstrualni cikel vzpostavi v nekaj mesecih.

Kategorija:   Kontracepcija, Novice
Naslednji prispevek

Kontracepcija: Progestagenska tabletka

19 januarja, 2015 0