Friday, July 19, 2024

Poskrbimo za seznam daril

Čeprav ni povsem običajno, lahko listo s seznamom daril, pošljemo skupaj s poročnimi vabili. Na vabilo napišemo, kje je vaš račun odprt (dovolj bosta naslov in popis trgovin). V kolikor imate bujno domišljijo in smisel za humor, dopišite nekaj šaljivega in se s tem rešite občutka nelagodja. Lahko pa odgovornost prepustimo drugim. Agencija za organizacijo poroke bo prva, ki bo vstopila v stik z gosti in preverjala, kaj potrebujete in kje dobiti informacijo o seznamu daril, ter seveda v katerih trgovinah je darila možno kupiti.


Kaj izbrati?

Zagotovo bodo nevesto bolj razveselili krožniki v stilu Jamiea Oliverja, kot hišni kino, ki bo pred televizijski zaslon prilepil ženina. Kljub vsemu na seznam uvrstimo stvari, ki bodo zadovoljile oba okusa in stvari, ki jih nujno potrebujeta. Poskušajte se distancirati od tradicionalnih daril (štedilnik, hladilnik, pralni stroj…) in poskrbite za nove ideje, ki so vezane na vaše hobije, ali celo na medeni mesec. Če vaši gostje združijo moči, vam lahko uresničijo željo, o kateri ste dolgo sanjali. Vsekakor pa mislite na prihodnost, ker tisto kar vam je trenutno »in«, ne pomeni, da vam bo koristilo skupnemu življenju v prihodnosti.

Kdaj pričeti z izborom?

Nikoli ni prezgodaj! Pari, ki na hitro in zadnji trenutek sestavijo seznam daril, velikokrat izpustijo pomembna darila. Vzemite si čas, sprehodite se po trgovinah dokler imate čas in še niste obremenjeni z organizacijo poroke, v miru poglejte tisto kar vas zanima in preudarno sprejmite odločitev. Ravno tako bo rano sestavljen seznam koristil gostom, ker bodo imeli vnaprej dovolj časa, da si zagotovijo denarna sredstva.

Kako začeti?

Sestavite seznam v katerem je cenovni razpon čim večji, tako da lahko gostje izberejo darilo v skladu s svojimi zmožnostmi. Prav tako poskrbite za raznovrstnost seznama: tradicionalne predmete za starejše goste, moderno in odštekano za vaše prijatelje in sodelavce. Daljši seznam ne kaže vašega pohlepa, ampak ponujate širši izbor. Seznam ne sme odbijati, ampak mora biti privlačnega videza, da se bodo povabljeni pri izbiri daril lažje odločali. Računajte na to, da se nekaterih sezonskih izdelkov ne da kupiti vse leto in jih v določenem času ni več na prodajnih policah.

Katere trgovine izbrati?

Ena je zagotovo premalo, deset preveč. Optimalno število je nekje od 2-4, ker povabljenim nudijo večjo izbiro, večji cenovni razpon in večjo fleksibilnost. Svetujemo, da se opredelite tematiki: trgovina tehnične opreme, bele tehnike in gospodinjske aparate, druga za posteljnino, zavese… Na ta način se rešite težav s podvajanjem daril. Pozanimajte se za nasvet pri parih, ki so se poročili pred kratkim, ker je lahko tak nasvet zlata vreden. Pri izbiri trgovin vam priporočamo Merkur, Big Bang,…

Pri trgovcih preveri sledeče: ali način kupovanja s seznama daril poteka brez zapletov in maltretiranja naših povabljencev, kakšen način odplačevanja nudijo, ali prodaja poteka tudi preko interneta, ali lahko faksirajo ali z e-mailom pošljejo seznam vašim gostom, pozanimajte se o vseh lokacijah trgovin, ali te trgovine usklajujejo in brišejo seznam daril med seboj in vprašajte, koliko časa imate lahko odprt seznam daril, zaradi gostov, ki kupujejo zadnji trenutek. Ko izberete trgovino se dogovorite za termin in pomoč strokovne osebe, ki vam bo sestavila seznam in skrbela, da bodo nakupi potekali pod kontrolo (ne pustite, da vas dobronamerne in skrbne mame vlečejo po trgovinah, ker vas lahko samo zmešajo in odvrnejo pozornost od tistega, kar ste si zamislili sami). Ko ste sklenili dogovor, ne pozabite zaprositi za pismeno potrdilo. Zaradi primera eventualne korekcije, pozorno preverite vsak stavek in se tako zavarujte pred neugodnimi presenečenji. Po poroki preverite ali je seznam zaprt.

Bodite prefinjeni! Vsekakor ne smete pozabiti na hvalnico in besede, ki bodo vašim gostom pokazale, kako ste se razveselili in kako cenite njihova darila. Mali znak pozornosti za njihov trud, ki pomaga pri izpolnitvi vaših malih skritih želja.

Kategorija:   Novice, Poroka
Naslednji prispevek

Vprašanja, ki jih najpogosteje postavljajo neveste

13 junija, 2012 0