Thursday, June 20, 2024

Pa stopimo najprej v kopalnico, kjer se ponavadi shranjuje izdelke za ličenje in nego. Že sam pogled na deklaracijo kozmetičnih izdelkov lahko neukim povzroči silne preglavice, vendar niso vse sestavine potencialno nevarne. Na srečo se lahko tem izdelkom enostavno izognemo ne da bi pri tem trpel vaš zunanji videz. Nosečnost poskrbi za poseben žar, ki ga ne more zagotoviti noben kozmetični proizvod, ne nazadnje pa obstaja kar nekaj varnih alternativ.


Anti-aging kreme z retinoidi

Kozmetičnim izdelkom oz. pomlajevalnim kremam in losjonom, ki vsebujejo retinol, se je v nosečnosti varneje izogniti. Retinol je komponenta vitamina A in je povezan s prirojenimi okvarami. Razvrščen je  v kategorijo X, kar pomeni, da ni varno za uporabo v nosečnosti. Še posebej nevarna so peroralna zdravila za lajšanje simptomov aken. Kljub temu, da pomlajevalne kreme ne vsebujejo veliko retinola, pa vseeno raje kupite izdelek brez omenjene kemijske spojine.

Izdelki s salicilno kislino proti aknam

Salicilna kislina je snov, ki jo najdemo tudi v aspirinu. Ima blag piling učinek in se uporablja za kemično čiščenje aknaste kože. Beta hidroksilna kislina (BHA) je še ena oblika salicilne kisline. Številne raziskave so potrdile, da je jemanje acetilsalicilne kisline v nosečnosti povezana s številnimi zapleti (Reyev sindrom…) zeto je najbolje, da se izognite uživanju in nanašanju vseh izdelkov s salicilno kislino.

Samoporjavitvene kreme

Vsi izdelki za samoporjavitev kože  vsebujejo dihidroksiaceton ali DHA. Nekatere raziskave so potrdile mutagenost DHA. DHA, ki ga koža ne absorbira pa med uporabo razpršila v telo preide med vdihavanjem. Širše raziskave o uporabi omenjenih izdelkov v nosečnosti še ni, vendar je bolje, da z uporabo počakate do poroda.

Varno alternativo pa ne ponujajo solariji, ki lahko povzročijo hipertermijo, temveč pametna izpostavljenost sončnim žarkom, ki bo obenem povečala vsebnost v nosečnosti tako pomembnega vitamina D. Vitamin D pomaga pri absorpciji kalcija v osteoklast, preprečuje izgubo kostne mase pri materah in rahitis pri plodu, zagotavlja boljše razpoloženje in preprečuje depresijo.

Terapije za lase

Uporabo izdelkov za barvanje in nego las v nosečnosti smo že natančneje opisali. Učinki barvanja, ravnanja, trajen… v nosečnosti še niso natančno preučeni. Kljub temu so nekatere raziskave pokazale, da so kemikalijam redno izpostavljene delavke v frizerskih salonih bolj dovzetne tveganja onkoloških obolenj in neugodnih izidov nosečnosti. Uporaba zaščitnih sredstev preprečuje penetracijo skozi kožo, vendar skrbi dolgoletno vdihavanje teh kemičnih izdelkov. Svetujem, da se v prvem tromesečju nosečnosti ko poteka aktivna organogeneza ploda, izogibate agresivnim oblikam nege in urejanja las.

Ftalati

Ftalati so hlapne tekočine, ki se kot mehčala oz. plastifikatorje dodaja nekaterim kozmetičnim izdelkom. Razumljivo je, da raziskav o njihovi škodljivosti na razvoj humanega ploda ni, vendar so raziskave na živalih potrdile izjemno škodljive učinke na moški reproduktivni razvoj in reprodukcijsko zdravje. Na žalost te snovi niso zabeležene na deklaraciji izdelka obstaja pa nekaj načinov kako se jim izogniti. Izogibajte se močno odišavljenim izdelkom in sintetičnim parfumom, ki pogosto vsebujejo ftalate. Najdemo jih tudi v dezodorantih, gelih za tuširanje, razpršilih za odišavljenje prostora, lakih za nohte in lase… 

Depilacijske kreme

Depilacijske kreme pogosto vsebujejo snov imenovano tioglikolna kislina. Kljub temu, da njeni učinki na zdravje in razvoj ploda niso raziskani, pa je njena moč odstranjevanja dlačic dovolj dober razlog, da se ji izognemo. Močno odišavljene depilacijske kreme ponavadi vsebujejo tudi že omenjene ftalate.

Alternativa: britje ali vosek.

Zelišča

Beseda zelišča ima vedno pozitiven prizvok. V nosečnosti pa je potrebna previdnost. Nekatera zelišča delujejo na stimulacijo maternice, imajo hormonske učinke, ter lahko prehajajo skozi posteljico. Številni spletni portali (prodajni in tisti, ki se ukvarjajo s propagiranjem zdravega načina življenja), ter marketinške agencije propagirajo nekatera nova, eksotična zelišča, ki pa v nosečnosti povzročijo veliko več škode kot koristi. V nosečnosti se izogibajte peroralne aplikacije naslednjih zelišč:

·         Ženski koren

·         Modri kohoš

·         Črn kohoš

·         Angelika

·         Pasijonka

·         Pau d’arco čajem

·         Rimska kamilica

·         Saw palmetto

·         Yohimbe – izvleček lubja zahodnoafriške zimzelene rastline

Potencialno nevarna:

·         Aloe vera

·         Rožmarin

·         Ginseng

·          Kava

Ostale nore kemikalije

»Kaj resnično se nahaja v naši kozmetiki?« smo se spraševali. Poleg že omenjenih potencialno nevarnih kemikalij pa na nas prežijo še številne druge snovi skrite v izdelkih za osebno nego, vključno z mili, losjoni, geli, ličili, dezodoranti… Iz povsem razumljivih razlogov testiranj in raziskav na nosečnicah ni, vendar nekatera kozmetika vsebuje formaldehid, ki je umeščen med potencialno rakotvorne snovi.

Med nosečnostjo torej kupujte naravne izdelke, ali pa si kozmetiko izdelajte sami.

Za lažjo odločitev pri nakupu vam prilagamo seznam potencialno najbolj nevarnih snovi, ki se nahajajo v kozmetičnih izdelkih:

·         Parabeni (benzilparaben, metilparaben, propilparaben, butilparaben)

·         Natrijev lavrilsulfat ali natrijev lavret sulfat

·         Formaldehid (imidazolidinil urea, diazolidinil urea, quaternium-15, DMDM hidantoin, 2-bromo-2-nitropan-1.3 diol ali bronopol, natrijev hidroksilmetilglikinat)

·         Umetna barvila

 

Naslednji prispevek

Tabela za izračun predvidenega datuma poroda (PDP)

2 septembra, 2014 0