Saturday, June 22, 2024

Eno izmed nezavezujočih raziskav je bila objavljena v reviji Obstetrics and Gynecology. Raziskava je pokazala, da kar dve tretjini spolno aktivnih žensk, ne glede na raso in etično poreklo, redno uporablja sredstva za intimno nego.


Še posebej zaskrbljujoče je odkritje, da ženske za vaginalno nego uporabljajo vazelin (petrolatum, mehki parafin). Bakterijska vaginoza je bila pri uporabnicah vazelina dvakrat višja.

Prospektivna kohortna raziskava je v letu dni spremljala 144 žensk različnih etičnih skupnosti v povprečju starih 32 let in zbirala podatke o njihovih spolnih navadah, uporabi intravaginalnih sredstev, kontracepcije in pojavom vaginalnih simptomov, ki so temeljili na podlagi anketnih vprašanj.

Vse sodelujoče so testirali za HIV, HSV, glivice in bakterijske infekcije. Ženske z enim ali več pozitivnimi izvidi so poklicali na zdravljenje in svetovanje.

Rezultati so pokazali, da je skoraj polovica žensk (49%) v zadnjem mesecu dni uporabila eno izmed vaginalnih sredstev v prosti prodaji (t. i. OTC – preparati; neodvisno od tamponov).

Najpogosteje uporabljena sredstva so bili vazelin in lubrikanti. Raziskava je pokazala, da so imele uporabnice vazelina 2,2 krat pogostejši pozitivni izvid bakterijske vaginoze.

Ameriški Center za kontrolo in preventivo bolezni (CDC) na temeljih rezultatov Nacionalne raziskave o zdravju in prehrani (NHANES) sporoča, da bakterijska vaginoza prizadene 21,2 milijona žensk starih med 14 in 49 let. Bakterijska vaginoza je znana povzročiteljica medenične vnetne bolezni (PID), povečuje tveganje obolenja za spolno prenosljivimi boleznimi (STD) in virusom HIV.

Strokovnjaki bodo napore usmerili v zmanjševanje uporabo sredstev, ki lahko poškodujejo vaginalno sluznico, povečajo pH vrednost in tako vzpodbudijo kolonizacijo slabih bakterij, ki porušijo ravnovesje vaginalne flore.

Pri raziskavi je pomagal Inštitut za AIDS na UCLA.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Dobre novice o nehormonskem zdravljenju valung

5 aprila, 2013 0