Monday, May 27, 2024

Zaključek desetletne raziskave, v kateri je sodelovalo več kot 7.000 britanskih vladnih uslužbencev, je v nasprotju s predhodnimi raziskavami, ki so napeljevale, da se izguba spomina začne po 60-tem letom starosti.


Številna nova zdravila proti Alzheimerjevi bolezni, najpogostejše oblike demence, je v fazi kliničnih raziskav, pričakovanja pa so realno nizka in saj se nekateri strokovnjaki boje, da bodo zdravila testirana na prestarih pacientih in tako ne bodo pokazala njihove prave vrednosti.

Raziskovalna ekipa pod vodstvom Archane Singh-Manouxa iz Centra za raziskave epidemiologije in javnega zdravstva v Franciji, ter londonski University College so odkrili, da se zmerni padec mentalnih sposobnosti pri ženskah in moških prične med 45-tim in 49-tim letom.

Med starejšimi ljudmi vključenimi v raziskavo je bil opazen večji padec kognitivnih funkcij, vendar so bila glede na leta zabeležena nihanja, tretjino sodelujočih (45 – 70) pa demenca ni prizadela.

»Demenca se ne zgodi čez noč, spremembe se pričnejo veliko bolj zgodaj. Nas naslednji korak je poiskati in razločiti faktorje tveganja,« je dejala Singh-Manouxjeva.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Otroški dodatek po novem

13 junija, 2012 0