Wednesday, May 29, 2024
28 maja, 2015

Izjava za javnost ob podelitvi državnega odlikovanja – medalje za zasluge Društvu SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja

By 0 798 Views

Iskrena hvala predstavnicam Ženskega lobija Slovenije, ki je podal predlog za podelitev tega visokega priznanja, ki predstavlja visoko priznanje ne le predsednika države kot najvišje institucije Republike Slovenije, temveč države same. Države, ki je preko svojih institucij in družbenih skupin ter organizacij prepoznala naš prispevek k ustvarjanju kulture nenasilja, hkrati pa s tem izrekla nedvoumno podporo našim vrednotam, idejam ter stališčem do nasilja, neenakosti, neenakih možnosti ter diskriminacije v slovenski družbi. Medalja za zasluge je torej ne le izjemna potrditev našega dosedanjega dela, temveč jo predvsem razumemo kot glasnico naših vrednot in prepričanj. Za nas je to potrditev, da tudi država oziroma institucija njenega predsednika, te vrednote podpira.


Odgovornost za nenasilno, neseksistično in nediskriminatorno držo nosi vsak posameznik in posameznica zase, z družbeno močjo pa mora biti ta zaveza še toliko večja, pa naj gre za predstavnike in predstavnice države ali civilne družbe.

Zato se članice in sodelavke Društva tudi v prihodnje svojemu poslanstvu ne bomo izneverile. Naša prepričanja in ideje bomo tudi vnaprej glasno predstavljale in kritično opozarjale na pojave javnih diskurzov, ki ogrožajo kulturo nenasilja in ki spodbujajo nestrpnosti do žensk, seksizem, enakost med spoloma in človekove pravice nasploh.

Društvo SOS telefon kot prva ženska nevladna organizacija, ki se je zavzemala za pravice žensk in otrok v Sloveniji, je nastalo na aktivističnih in feminističnih temeljih, in prve, ki so se javno in jasno postavile za pravice žensk in otrok, so orale ledino, ki se je pogosto zdela pretrda, da bi lahko iz nje kaj zraslo – hvala vam. Iskrena zahvala za sodelovanje strokovni ekipi in prostovoljkam – brez vas Društvo SOS telefon ne bi moglo obstajati. Prostovoljstvo kljub profesionalizaciji naših programov še vedno ostaja temeljna podstat našega Društva. Hvala vsem nekdanjim sodelavkam in prostovoljkam, ki ste bile del društva in naprej širite glas nične tolerance do nasilja.

Hvala vsem nevladnim in vladnim organizacijam za odlično sodelovanje – skupaj premikamo meje v razmišljanju in delovanju. Hvala sofinancerjem in donatorjem za dolgoletno podporo in zaupanje. Hvala medijem, novinarkam in novinarjem, ki korektno poročate in pišete o problematiki nasilja nad ženskami in nad otroki. Hvala strokovnjakinjam in strokovnjakom, ki delujete na področju problematike nasilja nad ženskami in nad otroki. Hvala vsem posameznicam in posameznikom, ki se vsakodnevno in na vsakem koraku zavzemate za družbo brez nasilja.

V imenu Društva SOS telefon

Maja Plaz, predsednica

 

Kategorija:   Novice, Novice
Naslednji prispevek

Kajenje vpliva na učinek anestezije

1 junija, 2015 0