Wednesday, December 6, 2023

Znanstveno dokazano je, da mandarine ščitijo pred možgansko in srčno kapjo, diabetesom in prekomerno telesno težo. Za zadnje so potrebne domače, sveže mandarine, ki vsebujejo zdrav pigment nobiletin, v mandarinah v desetkrat višji koncentraciji kot pri drugih agrumih.


Mandarine so v svoji sestavi zelo podobne pomarančam, podobna je tudi njihova energetska vrednost – 40 kalorij na 100g, poleg tega pa vsebuje ogromno vlaken, ki vplivajo na prebavo in nas dlje časa nasitijo.

Mandarine lahko dodamo v vse sadne solate, skuhamo kompot, služijo kot dekoracija številnim pecivom, olupke pa je dobro posušiti in pospraviti za zimo, kjer bodo postali nepogrešljiv dodatek pecivom,  čajem ali dišavnim kopelim.

Ogromno vitamina C vzpodbudi proizvodnjo kolagena, ki blaži gube nastale kot posledica sončnih žarkov, mandarine pa so nepogrešljiv del naravnih mask za hidratacijo in čiščenje kože.

Z razgradnjo beta karotena nastane vitamin A, ki je pomemben za lepo kožo in dober vid, obenem pa diuretik, s katerim se lahko borimo proti celulitu.

Testiranja na živalih so pokazala, da nobiletin ščiti tudi pred arterosklerozo, enako sposobnost pa ima tudi flavonoid naringenin, ki ščiti pred debelostjo in metaboličnim sindromom.

Eterično olje iz mandarininega olupka je odlično sredstvo za sproščujoče kopeli, odpravlja nespečnost, neguje poškodovano kožo, kožo obarva in ima antiseptično delovanje.

Mandarine lahko v hladilniku zdržijo do teden dni, najbolje pa jih je držati na sobni temperaturi, ter jih pojesti znotraj veljavnega roka.

Kategorija:   Domača lekarna, Novice
Naslednji prispevek

Je kava zdravilo ali strup?

24 oktobra, 2013 0