Friday, September 29, 2023
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Izpadanje las

By 0 1011 Views
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 3]

Takšna težava je za mlado žensko v najlepših letih zelo obremenjujoča. Nemalokrat so pričakovanja prizadetih prevelika. Lahko je ugotoviti, da lasje niso več, kar so bili, in da preveč izpadajo, veliko bolj zapleteno pa je najti vzrok in predpisati primerno zdravljenje. Lasje lahko izpadajo zaradi številnih vzrokov; nekateri so zdravstveno pogojeni, drugi so kozmetične narave. Zdravila, ki jih v takšnih primerih predpisujemo in uporabljamo, niso vsemogočna in včasih v boju proti naravi ne dovolj učinkovita.


Pregled pri zdravniku

Vsekakor je pri resnih težavah treba obiskati zdravnika, saj so včasih za natančno diagnozo potrebni krvni testi ali biopsija lasišča. Treba je poiskati vzrok za težave in ugotoviti, ali je zdravljenje možno. Zlasti pri ženskah je pogosto treba opraviti pregled hormonskega dogajanja ter se dodatno posvetovati z endokrinologom in ginekologom.

Dednost

Lasje rastejo iz lasnih mešičkov; na lasišču jih je od 100 do 150 tisoč. Njihovo kakovost, barvo, gostoto in način rasti oziroma poraščenosti podedujemo. Videz las je genetsko določen in se razlikuje od posameznika do posameznika, zelo pa se razlikuje med rasami. Torej, še preden se rodimo, je že dorečeno, kakšne kakovosti in barve bodo naši lasje ter kako se bodo odzivali na biološko uro. Barva las je odvisna od vsebnosti kožnega barvila melanina, od tega, ali prevladuje rdečkasti feomelanin ali rjavi evmelanin. Lasni mešički se razvijejo v obdobju razvoja plodu in po rojstvu praviloma ne nastajajo več. Dokončno se značilnosti las izoblikujejo v puberteti. Na dedni material za zdaj ne znamo in ne moremo vplivati, s tem pa tudi ne na hitrost rasti las. Lahko pa jim s primerno prehrano z zadostno vsebnostjo vitaminov, mineralov in beljakovin ponujamo vse, kar je potrebno za optimalne pogoje za rast in razvoj.

Faze rasti

Vsak lasni mešiček, ne glede na preostale lase, prehaja skozi lastne faze rasti in izpadanja. V posameznem trenutku na lasišču aktivno raste približno 85 odstotkov las (anagena ali aktivna faza lasne rasti). V trenutku, ko las preneha rasti, preide v katageno fazo, ki ga predstavlja nekajdnevno obdobje prehoda med aktivnim obdobjem in obdobjem počitka. Rast lasu preneha, konec lasu postane kepaste oblike. Sledi obdobje mirovanja oziroma počitka (telogena faza), ki traja od tri do štiri mesece, ko las počiva, in na koncu las s kepastim vrhom izpade.

Normalno iz človeškega lasišča (kot posledica teh obdobij) izpade do 100 las na dan. Razmerje med posameznimi fazami rasti je mogoče ugotoviti s posebno znanstveno metodo, tako imenovanim trihogramom.

Normalno je na lasišču 85 odstotkov las v anageni fazi ter nekaj manj kot 15 odstotkov las v telogeni fazi, preostanek, manj kot 1 odstotek las pa je v prehodni katageni fazi rasti.

Zapletena dogajanja

Ko las izpade, ga v lasnem mešičku nadomesti nov las in ciklus rasti se spet začne. Lasje rastejo s hitrostjo približno en centimeter na mesec. Ko se staramo, lasje rastejo počasneje. Naravni blondinci imajo navadno več las (140 tisoč) kot rjavolasci (105 tisoč) in rdečelasci (95 tisoč). Največkrat je izgubljanje las posledica naravnega ciklusa rasti. Če na dan izpade od 50 do 100 las, torej še ni razloga za preplah.

Če vas izgubljanje las skrbi in se vam zdi, da se močno redčijo, se posvetujte z dermatologom. Vse to pojasnjujem zato, da bi vam bilo bolj razumljivo, kako zapletena so dogajanja normalne rasti las, še bolj pa so zapletene pri bolezenskih procesih, ko se prepletajo najrazličnejši negativni dejavniki, ki vodijo v čezmerno izpadanje las.

Vzroki za neobičajno izpadanje

Kakšen je logaritem obravnave bolnika s povečanim izpadanjem las? V dermatoloških ordinacijah se pogosto srečujemo s to problematiko. Vzrokov za neobičajno izpadanje las je lahko veliko. Na eni strani gre lahko za različna vnetna obolenja lasišča, na drugi pa je pri odraslih ženskah najpogostejši razlog izpadanja in tanjšanja las hormonske narave tako imenovano androgenetično pogojeno izpadanje, ki ga lahko do določene mere zaustavimo z nekaterimi zdravili. Poleg tega je možnih še veliko drugih vzrokov.

Abortus, stres, hujšanje …

O telogenem efluviju oziroma izpadanju govorimo takrat, ko sledi nosečnosti, abortusu, jemanju hormonskih preparatov, intenzivnemu hujšanju, stresnim situacijam ali resnim sistemskim obolenjem (denimo obolenju, ki ga spremlja visoka telesna temperatura). Takšno izpadanje ponavadi nastopi dva do štiri mesece po dogodku, ki je povzročil, da je večje število las prešlo iz telogene faze v fazo izpadanja las.

Kemoterapija, zastrupitev …

Omeniti je treba tudi tako imenovano anageno izpadanje, ki sledi hujšim dogajanjem, denimo kemoterapiji, zastrupitvi ali jemanju posameznih zdravil, včasih pa spremlja obolenja ščitnice in nekatere sistemske bolezni (na primer lupus erythematodes), hudo pomanjkanje železa in resno pomanjkanje beljakovin, na primer pri hudem stradanju. Zadnji razlogi pri vas seveda ne pridejo v poštev.

Zdravila kot vzrok izpadanja

Vzroki za izpadanje las so lahko tudi nekatera zdravila, denimo zdravila za zdravljenje putike, artritisa, depresije, srčnih bolezni in visokega krvnega tlaka. Tudi veliki odmerki vitamina A lahko povzročijo izgubo las.

Kontracepcijske tabletke

Pri ženskah moramo pri povečanem izpadanju las pomisliti tudi na kontracepcijske tabletke. V takšnem primeru največkrat izgubljajo lase ženske, ki so k temu dedno nagnjene. Včasih se stanje popravi, če tabletke zamenjamo z drugimi. Lasje lahko začnejo izpadati tudi dva ali tri mesece po prenehanju uporabe kontracepcijskih tabletk. To lahko traja do pol leta in je podobno izgubi las po porodu.

Pomanjkanje železa

Lasje včasih izpadajo tudi zaradi pomanjkanja serumskega železa. Nekateri ljudje ne dobijo dovolj železa s hrano ali ga iz nje ne morejo posrkati. Železa lahko primanjkuje tudi ženskam z zelo močnimi menstruacijami. Pomanjkanje železa ugotovimo z laboratorijskimi testi in ga zdravimo z železom v tabletah.

Nosečnost

Za nosečnost je značilno, da je večina las in tudi drugih dlak na telesu v fazi aktivne rasti (anageni fazi). Po porodu številni lasje pridejo v telogeno fazo počitka oziroma mirovanja. Po dveh do treh mesecih ti lasje izpadejo, kar se vidno opaža pri česanju, umivanju in na oblačilih. Takšen normalni poporodni TELOGENI EFLUVIJ, kot ga imenujemo strokovno, lahko traja od enega do šestih mesecev in praviloma mine brez posledic. Za zdaj ne poznamo pravega odgovora na vprašanje, zakaj se pri nekaterih ženskah takšen efluvij ne konča po nekaj mesecih, ampak traja daljša obdobja, celo dolga leta.

Za takšno obliko izgube las še ne poznamo zdravila, vendar na tem področju potekajo številne raziskave, ki dajejo upanje za prihodnost. Na to stanje brez dvoma vplivajo čustveni stresi, pomanjkanje spanja in najverjetneje še drugi tako telesni kot psihični stresi.

Pri moških

Kot sem omenila, je najpogostejši razlog za izpadanje las pri ženskah in moških androgenetično izpadanje, ki je dedno pogojeno. Opažamo ga tako rekoč pri vseh, tako moških kot ženskah, vendar je pri nekaterih izrazitejše. Lasje na določenih predelih postajajo vse tanjši in krajši, pri nekaterih moških se z leti pojavijo značilno oblikovane pleše. Pri ženskah popolna pleša sicer ne nastane, vendar je redčenje lasišča včasih estetsko zelo moteče. Takšna dogajanja lahko pospešijo vnetni procesi, denimo seboroični dermatitis.

Zdravljenje

Če dermatolog po pregledu oceni, da gre za androgenetično izpadanje, sta zdaj na voljo dve obliki zdravljenja − obe sta razmeroma uspešni −, vendar učinkujeta le v času, ko se uporabljata. To sta: losjon, ki vsebuje minoxidil in je na voljo v lekarnah v prosti prodaji (pod imenom Regaine) ter hormonske tabletke, ki blokirajo oziroma preprečujejo delovanje moških hormonov na dlačne mešičke.
Takšnega izpadanja optimalno prehranjevanje, jemanje vitaminskih preparatov in lokalna uporaba posameznih šamponov ne morejo povsem odpraviti. Priporočamo jih z namenom, da zapolnijo zaloge potrebnih vitaminov in mineralov ter, v primeru lokalnih losjonov in šamponov, pripomorejo k boljši prekrvavitvi lasišča in s tem boljši oskrbi lasnega mešička − da se lahko razvija in rase v optimalnih razmerah.

Ali barvanje škodi?

Običajni frizerski postopki, kot sta barvanje las in friziranje, ne vplivajo na kakovost in število las. To velja, če uporabljeni preparati niso pretirano agresivni.

Vir: Viva

Komentarji