Saturday, June 15, 2024


Aktivna faza (anagen) traja dve do šest let, faza regresije in involucije (katagen) okoli tri tedne, ter faza mirovanja (telogen) od dveh do šestih mesecev, vendar pri ljudeh v nasprotju z živalmi, faze niso sinhronizirane. Živali dlako izgubijo naenkrat, pri človeku pa med izpadanjem las drugi istočasno rastejo. Vendar tudi pri ljudeh obstajajo okoliščine, ko je mogoča sinhronizirana rast las – predčasni prehod skozi aktivno fazo v fazo regresije, ko lasje pospešeno izpadajo. Med te okoliščine vsekakor štejemo nosečnost, menopavzo, endokrine motnje, okužbe, kirurške posege, psihične travme in jemanje nekaterih zdravil. Obstajajo tudi indici, da na izpadanje las vplivajo tako okoljski dejavniki in kot svetloba.

Dolgoletne raziskave in ginekološka praksa potrjujejo, da je za izpadanje las v 80% krivda v bioloških procesih na katero lahko uspešno vplivamo, zato tudi v primeru resne alopecije ni potrebno izgubiti upanja. Do difuzne izgube las po porodu in v menopavzi pride zaradi nizke vsebnosti estrogenov, kar blokira rast las. Običajna 80 – 85% obnovitvena rast las se ob koncu nosečnosti zniža na 25 – 30%. Poporodna vzpostavitev normalnega menstrualnega cikla oz. hormonska nadomestna terapija v menopavzi ta problem eliminirata.

Tudi moški spolni hormon testosteron je lahko pri ženskah odgovoren za prekomerno izpadanje las. Poznamo tudi primere, ko v krvi ne beležimo višje vsebnosti testosterona, vendar obstaja možnost večje občutljivosti dlak na testosteron. Posledica v obeh primerih je t.i. androgena (moška) oblika plešavosti. Če je vsebnost testosterona v resnici previsoka, se prejme primerna hormonska terapija – seveda pa je predhodno potrebno izključiti bolezni nadledvične žleze. Pri moški obliki plešavosti brez povišane vsebnosti testosterona se predpišejo lokalni pripravki, ki bazirajo na timusu, minoksidilu in amineksilu.

Pomanjkanje vitamina H in cinka, zaustavita rast las, ki prav tako povzroči plešavost. Ta način se hitro uravnovesi s primernimi vitaminskimi in mineralnimi pripravki.

Izpadanje las lahko povzročijo tudi okoljski dejavniki. Preobremenjenost okolja s kadmijem, talijem in živim srebrom, ter mravljična kislina, nekatere barve za zaščito lesa in pesticidi prav tako povzročajo izpadanje las. Uporaba dimavala (Dimaval test) – substanca kelatnih lastnosti veže in mobilizira živo srebro iz nadledvične žleze, centralnega živčnega sistema in maščobnega tkiva, ter pospešuje njegovo izločanje, istočasno pa se diagnosticira in zdravi preobremenitev z živim srebrom. Izpadanje las v rezistenčnih primerih je pri  2/3 žensk z amalgamskimi zalivkami rešeno z odstranitvijo le teh. Ko se vir zastrupitve identificira in odstrani, se nadaljuje z nadomestno terapijo. Odvisno od pomanjkanje je potrebno nadomestiti selen, cink, kalcij, vitamin C, tokoferol in piridoksin.

Pomembno je omeniti tudi nespecifično stimulacijo imunskega sistema in psihološko stabilnost.
    
Reference:

1. Fegeler K. Haarausfall bei Frauen, Frauenarzt 1997; 7:1132-1137.
2. Rabe T, Grunwald K, Runnebaum B. Androgenisierung. Diagnostik und Therapie in der Praxis.Diesbach Verlag Berlin, 1992.
3.Runnebaum B, Rabe T. Gynäkologische Endokrinologie. Springer Verlag Berlin Heidelberg New York 1994.

Preberite še:

Hirzutizem

Bolezni prsnih bradavičk

Trihotilomanija

Koliko so stari naši organi?

Bradavice

Kategorija:   zdravje, Žensko zdravje