Friday, July 19, 2024

Znanstveniki iz Nacionalnega zdravstvenega in inštituta medicinskih raziskav, Fundacije Jean Dasset in Nacionalnega centra genotipov so izvedli obsežno raziskavo pri 372 francoskih družinah, v katere je bilo skupno vključeno 1.511 ljudi, od katerih je bilo 651 astmatikov.


Analizirali so 36 genetskih variant v predelu kromosoma 17 imenovani »17q21«. Potrdili so povezanost genetskih inačic z astmo, ki se specifično pojavlja v zgodnjem otroštvu (do 4. leta starosti). Medsebojni genetski faktorji in izpostavljenost cigaretnemu dimu vplivajo na njen nastanek, objavlja New England Journal of Medicine.

Izpostavljenost cigaretnemu dimu za trikrat poveča tveganje nastanka astme

Raziskovalci so namestili genetske faktorje, ki v zgodnjem otroštvu zagotovo za dvakrat povečajo nevarnost nastanka astme. Nevarnost se povečuje (2 do 3 krat), če so otroci v ranem otroštvu izpostavljeni cigaretnemu dimu.

Po njihovih trditvah lahko ti rezultati privedejo do izboljšanja strategije preventivnih ukrepov pred astmo in razvoj novih terapij.

Več kot 300 milijonov ljudi na svetu boleha za astmo. Od tega števila 40% predstavljajo otroci. V Franciji ima astmo 3.5 milijona ljudi, astma pa pri njih povzroči 2000 smrti na leto.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Moški pričnejo pešati po 39. letu

13 junija, 2012 0