Saturday, February 24, 2024

Nosečnost danes je nekaj čisto drugega, kot je bila v času naših staršev. Že, ko sem zanosila z Maksom, sem pri svoji ginekologinji bila že na prvem pregledu seznanjena z vsemi razpoložljivimi testi in bila fascinirana nad tem, kaj lahko vse pokažejo. Takrat sem se odločila za neko zlato sredino – nuhalno svetlino. To je test, ki stane 70€ in je namenjen ocenjevanju tveganja za določene genetske nepravilnosti pri plodu, med najbolj pogostimi Downov sindrom. Takrat se niti nisem poglabljala v same statistike, procente, zanesljivost itd., ker sem itak komaj dojemala in procesirala, kaj se mi dogaja. Tokrat, je situacija povsem drugačna.


Prvič – danes sem že mama in dokler se moj prvi otrok ni rodil si iskreno nisem znala predstavljati koliko ti tvoj otrok pomeni in kaj vse boš pripravljen narediti zanj. Predvsem pa kako daleč boš pripravljen iti, da zminimaliziraš vsa tveganja in nič ne prepustiš naključju ali slučaju, predvsem kar se tiče njegovega zdravja.

Drugič – po spletu okoliščin sem v tem času že delala za oglaševalsko agencijo in ena izmed strank, ki sem jih v tistem času imela pod svojim okriljem ter za njih pripravljala del vsebin za marketing je bil ravno vodilni predrojstveni test na svetu. Seveda po mesecih in mesecih pripravljanja kampanj, branja literature, seznanjanja z postopkom testiranja, njihovega dela, sem na pamet vedela vse procente, vso statistiko, vse prednosti in posledično je moja prva misel, ko sem zanosila bila – tokrat grem 100% na NIFTY test.

Kaj so tisti glavni razlogi zakaj sem se odločila za to, v primeru z zgolj nuhalno svetlino, ki je dosti cenejša?

  1. Nuhalna svetlina je 64-70% zanesljiva, medtem ko je zanesljivost NIFTY testa višja od 99%
  2. S tako visoko zanesljivostjo odkriva prisotnost treh najpogostejših trisomij: Downov, Edwardsov in Patauov sindrom, odvisno od tega katero kategorijo testa izbereš, pa lahko odkrije še več kot 10 ostalih.
  3. Lahko ga opraviš že od 10. tedna nosečnosti dalje, kar je res izredno hitro (ponavadi itak ne izveš za nosečnost prej kot v enem 6. tednu)

 

Kako test poteka?

Poiščeš zdravnico, ki izvaja ta test in se naročiš. Test je neinvaziven, kar pomeni, da ne posega v telo nosečnice in posledično ne predstavlja nobenega tveganja za mamo ali plod (kar je še en ključni faktor, zakaj sem se brez pomisleka odločila zanj). Vse kar naredijo je, da ti vzamejo 10ml krvi, jo pošljejo na testiranje v laboratorij in v 6-8 dneh te pokliče ginekologinja z rezultati. To je to.

Mene je poklicala na srečo z več kot odličnimi rezultati in na mail mi je posredovala izvid, v katerem se je skrival tudi spol najine punčke ampak jaz, takšna kot sem, sem rekla, da ne bom odprla in pogledala, ker si želim, da z Žigo izveva skupaj (on je takrat že bil v Nemčiji). Če bi takrat vedela, da ne bomo imeli priložnosti vse do prejšnjega tedna, 4 mesece kasneje, bi verjetno dosti težje zdržala ampak moram priznati, da je bila ta nevednost in ugibanje prav zabavno – seveda zgolj iz razloga, ker mi je test dal same pozitivne informacije glede zdravja otroka, spol pa bomo že izvedeli slej ali prej. In tudi smo.

Če vse skupaj povzamem – zavedam se, da je znesek testa precej visok in si ga marsikdo ne more privoščiti, pa če si želi ali ne. Vem pa tudi, da marsikdo ne ve, da obstaja več verzij testa pri čemer je basic verzija skoraj pol cenejša od kompletnega.

Tukaj bi na hitro rada delila še/ primer moje prijateljice, v katerem bi sama 1000% izbrala opravljanje NIFTY testa, pa če bi morala za to dati zadnji evro – ona je imela rezultat nuhalne svetline slab, slab predvsem za njena mlada leta. Standardni postopek je, da te po slabem rezultatu nuhalne svetline pošljejo na dvohormonski krvni test. Tako so naredili pri njej in ji po dvohormonskem napisali sms »vse izgleda BP, nadaljnje preiskave niso potrebne«. Jaz iskreno ne vem koga bi takšen sms pomiril, sploh upoštevajoč, da imata nuhalna svetlina in dvohormonski test SKUPAJ 82-87% zanesljivost. P.S. v primeru, da še dvohormonski test ni ok, te pošljejo na amniocentezo (punkcijo plodne vode) pri katerem ti že samo ime pove, da je invazivna, saj ti z ogromno iglo predrejo trebušno steno in seveda, predstavlja tveganje za plod, med najhujšimi tudi splav. Če se vsemu temu lahko izogneš z enim enostavnim testom v 11. tednu nosečnosti, ki ne predstavlja nobenega tveganja za mamo ali dojenčka, lahko rečem samo hvala bogu za napredek in razvoj medicine, ki je to omogočil. Tudi omenjena prijateljica se je naposled odločila za NIFTY test in sedaj par dni za mano pričakuje 100% zdravega fantka!

Ne pravim, da bi morali vsi na vrat na nos odvihrati in »kupiti« vse, kar nam sodobni čas ponuja, želim z vami samo deliti informacije o tem, kaj vse je dandanes že možno, predvsem v situacijah, ki sem jih opisala zgoraj in opisati svojo izkušnjo. Na srečo ne rabim govoriti o tem, kaj bi naredila, če bi rezultati testa bili slabi, vsekakor pa lahko zatrdim, da če bi bili – mi je to veliko ljubše izvedeti v 11. tednu nosečnosti, situacijo v miru predelati, kot pa da bi me karkoli presenetilo nepripravljeno. Danes na srečo imamo to možnost.

 

Zapis je napisala Adrijana Dimec: http://lifepropsblog.com/

Kategorija:   Raziskave in novice