Thursday, July 18, 2024
24 septembra, 2018

Izpoved mamice: nuhalna svetlina ali strah pred najhujšim

By 0 1321 Views

”Nosečnost bi morala biti eno izmed najlepših obdobij v življenju, polna pričakovanja, sreče in veselja, kar pa se je pri meni izjalovilo že v prvih tednih nosečnosti. Rezultati merjenja nuhalne svetline so kazali na povečano možnost tveganja za kromosomske bolezni, zaradi česar sem bila resnično obupana.” pripoveduje 34 letna Suzana.


Znano je, da se povprečna starost nosečnice viša iz leta v leto, zaradi česar so tudi tveganja, da bi v sami nosečnosti šlo kaj narobe, večja. To je doživela tudi naša sogovornica Suzana, ki pravi, da so bili prvi tedni nosečnosti zanjo najbolj stresni do sedaj.

”Ko sem zagledala dve črtici na nosečniškem testu, sem jokala od sreče. Po dolgih dveh letih se je želja mene in partnerja končno uresničila in sreče, katero sem ob tem občutila, se ne da opisati. Hitro za tem sem se naročila na prvi ginekološki pregled, pri 12ih tednih pa sem že bila naročena na pregled nuhalne svetline.”

Pregled nuhalne svetline z oceno zgodnjega razvoja ploda se običajno opravi med 11im in 13im tednom nosečnosti, le-ta pa nam poda informacijo o možnih genskih abnormalnostih otroka, zlasti srčnih anomalijah in Downovem sindromu. V primeru slabega rezultata nuhalne svetline se priporočajo dodatni predrojstveni testi – izbiramo pa lahko med invazivnimi in neinvazivnimi testi. Razlika med enimi in drugimi je ta, da invazivni testi, kot je na primer amniocenteza, posegajo v telo nosečnice zaradi česar obstaja tudi možnost za splav, krvavitve ali druge nevšečnosti v času nosečnosti, neinvazivni testi pa so tako za nosečnico kot tudi za otroka popolnoma varni, saj ne posegajo v telo in zaradi tega ne predstavljajo prav nobenih tveganj.

”Takoj, ko sem bila seznanjena z vsemi prednostmi in slabosti tako enih kot drugih predrojstvenih testov, sem se brez pomisleka odločila za neinvazivni test. Ginekologinja mi je svetovala test NIFTY, saj je najbolj kompleten test pri nas, prepričalo pa me je predvsem to, da je popolnoma varen in da so rezultati na voljo že v roku 6-8 dni. Takrat se mi je namreč vsak dan zdel dolg…”

Test NIFTY je najbolj kompleten neinvazivni predrojstveni test na svetu, opravilo ga je že več kot 3.000.000 nosečnic. Velja za najbolj varnega na tržišču, njegova natančnost pa presega 99%, zaradi česar ga priporočajo ginekologi v več kot 50ih državah sveta.

”NIFTY test sem opravila pri izbrani ginekologinji, postopek je bil opravljen v manj kot 5 minutah. Podpisala sem vso dokumentacijo, nato pa so mi odvzeli krvi iz pregiba na roki, kot pri običajnem laboratorijskem odvzemu. Tisti trenutek ni bilo nič pomembno bolj od zdravja mojega dojenčka v trebuščku. Ne samo zaradi dolgoletne želje po otroku in uresničitvi želja, temveč zato, ker je v mojem telesu že bilo novo srce. Ustvarila sem novo življenje in vse bi dala, da bi bil otročiček zdrav in zadovoljen, moja nosečnost pa tako mirna.”

NIFTY test je primeren za vse nosečnice, ne glede na starost ali razlog, zakaj ga želijo opraviti. Veliko bodočih staršev se zanj odloči že samo zaradi potrditve, da je z otrokom vse v redu in da lahko preživijo lep preostanek nosečnosti in se pomirjeni pripravijo na novega člana družine. NIFTY test se lahko opravi že od 10. tedna nosečnosti naprej, vsem radovednim bodočim staršem pa lahko izda tudi spol otročička.

”Moje skrbi, moj strah in moje solze so bile obrisane, ko me je po 7 dneh od odvzema krvi poklicala moja ginekologinja. ”Sporočiti vam moram, da je odstotek tveganja, da bi bilo z vašo punčko kaj narobe, zelo zelo majhna. Vse bo dobro!” je dejala. V tistem trenutku so se mi zarosile oči in naenkrat se mi je zazdelo, da so se mi pljuča po vseh teh mučnih dneh, končno zopet napolnila z žarkom upanja. Ter – punčka bo? Začela sem se smejati, ginekologinja mi je vračala smeh in čutila sem pozitivno energijo, ki je prihajala iz najinih ust. Vesela sem, da sem se odločila za NIFTY test, saj sem tako v le nekaj dneh izvedela več o zdravju mojega otročička, nosečnost bom pa sedaj lahko preživela pomirjena in se pripravila na novo poglavje v življenju!”

 

Več o NIFTY testu lahko preberete tukaj: www.niftytest.si

Kategorija:   Nosečnost
Naslednji prispevek

Priprava na porod

24 septembra, 2018 0