Wednesday, February 28, 2024

Medtem ko so japonski znanstveniki z univerze v Kjotu svoje rezultate objavili v znanstvenem časopisu Cell, so ameriški kolegi z univerze University of Wisconsin-Madison rezultate objavili v časopisu Science.


Znanstveniki na Japonskem so pod vodstvom Jamanake dosegli napredek z uporabo kožnih celic z obraza neimenovane 36-letne ženske, ekipa znanstvenikov v laboratoriju pionirja raziskav izvornih celic Jamesa Thomsona pa je uporabila celice kože prepucija novorojenčka.

Obe skupini znanstvenikov sta ločeno naredili isto: ob pomoči virusa so dodali štiri gene navadne človeške celice kože. Nato so zaradi vpliva novih genov na gene, ki so bili že prisotni v celicah dobili celice, ki so podobne embrionalnim matičnim celicam. 

Nova tehnika, imenovana "direktno reprogramiranje", ne potrebuje človeških matičnih celic iz zarodkov. Doslej so izvorne celice pridobivali iz človeških zarodkov, z novo metodo pa so celice kože reprogramirali tako, da imajo lastnost izvornih celic. 

Raziskave izvornih celic so bile doslej sporne, ker so največ obetale prek kloniranja celic človeških zarodkov, čemur so nasprotovale cerkve in konzervativni politiki, zato pa je bilo za tovrstne raziskave na voljo tudi manj denarja. 

Bush dal veto na zakona o financiranju raziskav
Ameriški predsednik George Bush, ki je dal veto na dva zakona o financiranju teh raziskav iz proračuna, je izrazil zadovoljstvo z dosežkom, ki bi lahko potisnil v pozabo moralno in etično razpravo o teh raziskavah, ki obetajo rešitev za doslej neozdravljive bolezni.

Zakaj so izvorne celice tako \’pomembne\’?

Znanstveniki trdijo, da imajo izvorne celice potencial, da se razvijejo v vsako celico, tkivo ali organ človeškega telesa, tako da bi lahko z njihovo pomočjo zdravili neozdravljive bolezni, kot so Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen, diabetes, poškodbe hrbtenice in druge.

Vir: 24ur 

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Vpliv prehrane na neplodnost

13 junija, 2012 0