Saturday, January 28, 2023
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Raziskovalci iz Nizozemske so desetletje spremljali zdravje več kot 20.000 ljudi, vendar še vedno niso odkrili, zakaj je možganska kap kar 52% redkejša pri ljudeh, ki pogosteje zaužijejo jabolka, hruške, banane in cvetačo.


Strokovnjaki opozarjajo, da ni potrebe po prenehanju uživanja drugih vrst sadja in zelenjave.

Ob začetku raziskave so sodelujoči izpolnili podrobno anketo o prehranjevalnih navadah in načinu življenja v preteklem letu, nato pa so v naslednjem desetletju raziskavo vezali na barvo sadja in tveganja za nastanek možganske kapi.

Znanstveniki so opazili, da je za 25 mg višja poraba belega sadja in zelenjave dnevno, povezana z 9% nižjim tveganjem možganske kapi.

Ista raziskava ni pokazala, da uživanje temnozeleno listnate zelenjave, zelja, agrumov, rdečega sadja ali zelenjave, vplivajo na frekvenco možganske kapi.

Komentarji
Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Seks na prvem zmenku ni vedno slab

13 junija, 2012 0