Wednesday, May 29, 2024

Raziskovalci iz Nizozemske so desetletje spremljali zdravje več kot 20.000 ljudi, vendar še vedno niso odkrili, zakaj je možganska kap kar 52% redkejša pri ljudeh, ki pogosteje zaužijejo jabolka, hruške, banane in cvetačo.


Strokovnjaki opozarjajo, da ni potrebe po prenehanju uživanja drugih vrst sadja in zelenjave.

Ob začetku raziskave so sodelujoči izpolnili podrobno anketo o prehranjevalnih navadah in načinu življenja v preteklem letu, nato pa so v naslednjem desetletju raziskavo vezali na barvo sadja in tveganja za nastanek možganske kapi.

Znanstveniki so opazili, da je za 25 mg višja poraba belega sadja in zelenjave dnevno, povezana z 9% nižjim tveganjem možganske kapi.

Ista raziskava ni pokazala, da uživanje temnozeleno listnate zelenjave, zelja, agrumov, rdečega sadja ali zelenjave, vplivajo na frekvenco možganske kapi.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Materni jezik podedujemo po očetu

13 junija, 2012 0