Friday, June 14, 2024

Specifičen vonj in okus, ter izjemno pozitivne lastnosti za človeško zdravje poskrbijo, da janež uporabljajo skoraj vse svetovne kulture. V Indijskih restavracijah je običajno, da se po obroku zaužije žlička janeža, ki odpravlja težave z napihnjenostjo.


Janež proti napihnjenosti

Pri pretiravanju uživanja težke hrane se ponavadi pojavijo simptomi napihnjenosti v trebuhu. Pravo rešitev ponuja janež, ki želodec umiri, uravna prebavo in zmanjša napihnjenost. Vsebuje zdravilne lastnosti, poleg rastline pa so učinkovita tudi semena, ki vsebujejo eterično olje, proteine in ogljikove hidrate. Dominantna sestavina eteričnega olja je trans-etanol, ki daje specifično aromo in sladek okus. Vsebuje vitamina A in C, folno kislino, kalcij, magnezij, fosfor in kalij.

Janežev čaj

Ponavadi ga dajemo dojenčkom, ki jih prizadenejo kolike. Poleg tega pa se janežev čaj priporoča ljudem s prebavnimi motnjami in respiratornimi težavami.

Priprava: žličko janeža deset minut kuhajte v mleku. Ko se pripravek ohladi, ga odcedite in dodajte žlico medu. Čaj pijte večkrat na dan. V kolikor mleka ne marate, ali ga ne prebavljate najbolje, žlico janeža prelijte z vrelo vodo, ter pripravek pustite stati okoli 15 minut.

Priporočilo: med dodajamo zgolj v primeru respiratornih težav, pri prebavnih težavah čaja ne sladkamo.

Kategorija:   Domača lekarna, Novice
Naslednji prispevek

Oblačila s katerimi začarate moške

20 januarja, 2014 0