Tuesday, May 21, 2024

Profesor kineziologije na Univerzi Louisiana – Lafayette, Justin Shroyer, je skupaj preučil več kot sto modelov japonk in prišel do zaskrbljujočega zaključka. Odkril je, da prihaja med hojo v japonkah do velike obremenitve mišic, kolenskega sklepa, kolkov in hrbtenice.


»Najslabše so popolnoma ravne japonke s tankimi paski, nekoliko boljše so tiste s poudarjeno peto in stranskim lokom. Med hojo v japonkah ljudje močneje stiskajo nožne prste, menjajo način hoje in držanja položaja celotnega telesa,« pojasnjuje Shroyer.

Shroyerjevo raziskavo je podprl ortoped Rock Positano: »Stopalo brez odgovarjajoče podpore ne izpolnjuje svoje primarne blažilne funkcije, zaradi katere trpijo kolena, bedra in hrbet.«

Japonkam bi se morali izogibati med daljšim obdobjem stanja na nogah, med daljšimi sprehodi in planinarjenjem. Izogibati bi se jim morali ljudje, ki imajo težave s kostmi in mišicami.

Kratkoročne posledice hoje v slabih japonkah se zrcalijo kot bolečine v petah, goleni, sklepih in poškodbah nožnih prstov, dolgoročna uporaba pa lahko povzroča frakture in kronična vnetja tetiv, gležnjev, kolen in hrbta.

»Vse japonke pa niso slabe. Širši kot so paski, bolj kot je stopalo v njih čvrsto, kakovostnejše so. Najslabše so tiste z ravnim podplatom v katerih stopalo pleše levo in desno,« pravi Positano.

Ortopedi opozarjajo, da celo najudobnejše in najkakovostnejše japonke niso primerne za večkratne daljše sprehode. Japonke stopalom predstavljajo podobno obremenitev kot sedem centimetrske  pete.

»V kolikor greste z njimi na plažo ali bazen, vas ne bodo ubile. Težave lahko povzroča celodnevna uporaba in hoja po mestnem asfaltu. Japonkam bi se morali odreči med celodnevnimi turističnimi ogledi mestnih znamenitosti,« opozarja Positano. 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Poligamija proti monogamiji

27 junija, 2014 0