Wednesday, May 29, 2024
29 marca, 2019

JE KARIERO IN DRUŽINO RES NEMOGOČE USKLADITI?

By 0 977 Views

Nobeni, ki si je polovico življenja gradila kariero, ni lahko, ko se odloči ustvariti družino. Nikakor ju ne gre uskladiti, ves čas pa se zaradi družine in službenih obveznosti slabo počutimo, saj menimo, da eno od njiju vedno zanemarjamo. Preberite, kako vzpostaviti ravnotežje.


 

NE POČUTITE SE KRIVE

Če ste v službi, namesto doma z otrokom, pomislite, da s tem tudi njemu veliko dajete. Če je otrok sam doma, se nauči biti samostojen, vam pa služba prinaša plačo, s katero boste mu lahko omogočili izobraževanje.

POIŠČITE VARSTVO

Če otroka ne želite pustiti samega oziroma je za to še premajhen, prosite za pomoč druge člane družine in prijatelje ali pa poiščite varuško.

VZPOSTAVITE JUTRANJO RUTINO

Jutra so lahko precej kaotična, če se vam mudi v službo, če morate hkrati zbuditi otroka, se urediti in pojesti zajtrk. Zato vse, kar morate storiti zjutraj, pripravite že zvečer. Pripravite si vse za službo in oblačila, ki jih boste oblekli, prav tako že zvečer poskrbite za otroka: to vključuje pripravo malice/zajtrka, preverjanje šolske torbe, domačih nalog in podobno. Naredite seznam stvari, ki jih morate pred odhodom narediti in jih vsak dan obkljukajte. Tako ne poste ničesar pozabili.

NAREDITE URNIK

Tak urnik naj organizira čas vse družine. Lahko si vpišete tudi datum, ko plačujete račune, vanj vpišite vse obveznosti otrok, pa tudi tiste, ki jih imata s partnerjem. V urnik zapišite prireditve in družinska srečanja ter aktivnosti vsakega družinskega člana.

OBVESTITE ŠEFA

Tega, da ste mama, ne smete nikoli skrivati pred delodajalcem.  V službi bodite odprti in iskreni ter se pozanimajte, kako bo vaše delo vplivalo na družinsko življenje in obratno.

VZEMITE SI ČAS ZASE

Če boste pametno organizirali čas, si ga pustite nekaj le zase. Seveda ga nekaj preživite tudi s partnerjem, a pomembno je, da si vsake toliko časa vzamete odmor. Ker ste razcepljeni med domom in službo, lahko velikokrat ostanete brez energije. Zato je polnjenje baterij še posebej pomembno, četudi enkrat na teden.

 

A. L.

Kategorija:   Starševstvo