Friday, June 14, 2024
26 januarja, 2020

JE SPANJE S HIŠNIM LJUBLJENČKOM DOBRO ZA OTROKA?

By 0 953 Views

Imate doma hišnega ljubljenčka? Najverjetneje je izmed vseh družinskih članov nanj najbolj navezan prav vaš otrok, sploh, če skupaj odraščata. Je njegov tisti res pravi, najboljši prijatelj. Nemalokrat si, sploh otroci, hišne ljubljenčke dvigujejo k sebi, jih ljubkujejo in se z njimi igrajo na tleh, postelji, kavču … Pa ste se kdaj vprašali, ali lahko spijo skupaj v isti postelji?


Spanje in crkljanje v postelji je res terapevtsko in sproščujoče, a skupaj z ljubljenčkom, sploh psom in mačko, lahko v posteljo vašega otroka pridejo tudi različni insekti ter patogeni organizmi. Ti lahko iz živali skočijo na človeka in nanj prenesejo bolezni.

Okužba kot posledica spanja v isti postelji je sicer res redka, a je ne moremo kar tako izključiti. Pozorni morate biti sploh v obdobjih, ko otroku oslabi imunski sistem, saj je takrat bolj dovzeten za različne bolezni in okužbe. Če do slednje pride, jo je treba jemati zelo resno.

Če je pes, mačka oziroma katerikoli drug hišni ljubljenček, ki ga pač imate, redno cepljen in razgliščen, tveganje ni veliko. Ko je žival redno pregledana pri veterinarju, ni tolikšne bojazni za razvoj bakterij.

Če za svoje živali lepo skrbite, so skrbi odveč, od njih pa boste prejeli ljubezen in večno prijateljstvo.

Kategorija:   Zdravje
Naslednji prispevek

Ali lahko jem ananas med nosečnostjo?

3 februarja, 2020 0