Thursday, April 25, 2024
3 aprila, 2019

JE VAŠEMU OTROKU SLABO MED VOŽNJO? TAKO MU LAHKO POMAGATE

By 0 1055 Views

Verjetno ste se kdaj spraševali, kako pomagati otroku, ki mu je med vožnjo slabo. Gre za potovalno bolezen, ki pa muči tudi odrasle. Ker slednji, nasprotno od otroka, znamo poskrbeti zase, moramo pomagati tudi našemu malčku. V lekarnah prodajajo različna zdravila proti omenjeni potovalni slabosti, spodaj pa preberite, kako lahko otroku pomagate tudi brez tega.


Do slabosti pride, ker je čut za ravnotežje vzdražen na vseh treh oseh naenkrat. To se večinoma pojavi med vožnjo po ovinkastih cestah. Takrat center za ravnotežje v našem notranjem ušesu čuti leve in desne pospeške, prav tako čuti menjavanje hitrosti, pospeševanje in zaviranje, če pa se vozimo po klancih in strminah, se pravi gor in dol, pa se notranje uho izredno obremeni.

In kako se pred potovalno boleznijo in slabostjo sploh lahko zaščitimo?

 

Glejte na cesto pred vami

Najbrž ste že slišali, da si pri tem lahko pomagamo tako, da smo osredotočeni s pogledom naprej na cesto, saj gledanje skozi stransko okno, kjer okolica in njeni elementi drvijo mimo nas, zadevo še poslabša, lahko pa jo tudi povzroči.

Ne pijte

Prav tako pred vožnjo ne pijte večjih količin vode oz. druge tekočine, saj bo ta pljuskala v želodcu, kar bo povečalo slabost. Med potjo zaužijte tekočino po požirkih.

Gosta hrana pred vožnjo je obvezna

Če pred vožnjo jeste, naj bo hrana gosta. Če načrtujete daljšo pot, morate, preden sedete v avto, nujno nekaj pojesti. Prazen želodec ni dobra izbira, saj ga bo, če ga ne boste vi, napolnila želodčna kislina.

Zamotite svojega otroka

Otroci so k slabosti nagnjeni še bolj kot odrasli, težava pa je tudi v tem, da si sami ne znajo pomagati.  Zato jih, hkrati z upoštevanjem zgornjih nasvetov, skušajte nekako zamotiti. Pogovarjajte se in jih veliko sprašujte, lahko se igrate tudi kakšno besedno igro. Nikakor pa jim ne dajajte tablice, računalnika ali telefona, saj bo jim ob gledanju premikajočih se slik, slabo še bolj. V poštev ne pridejo niti knjige, saj jim lahko ”leteče” črke ob premikanju povečajo stopnjo slabosti.

 

Pa varno na pot!

 

A. L.

Kategorija:   Nasveti