Saturday, April 13, 2024


Ste ženska, mati in srečnica, ki (še) ima službo? Potem veste kaj pomeni vstajati zgodaj zjutraj, na hitro popiti skodelico kave in odhiteti v vsakodnevno norišnico. Zajtrk, kaj je to? Naredite ga za ostale družinske člane, same pa ga ne morate niti poskusiti. Zase ponavadi kupujete nekaj za sproti: v pekarni, na avtomatih za sladice in mestih, kjer prodajajo hitro prehrano. Po vrnitvi iz službe ponovno hitite opraviti čim več gospodinjskih del. Začne se vaša druga in tretja izmena; pripravljanje večerje, gospodinjska dela, če imate otroke so tu še domače naloge in izven šolske dejavnosti. Še preden se dobro zaveste je dneva konec in ve izčrpane popadate v posteljo. Čast izjemam, ki imajo može, ki vsaj delno poprimejo za kakšno hišno opravilo. Opisan scenarij je žalosten vendar resničen vsakdanjik večine žensk in glavni povzročitelj stresa, ki lahko vodi v depresijo. Kaj storiti?

Naredite mesečni jedilni list

Raziskave kažejo, da stres pri večini žensk svoj vrhunec doseč nekje ob 16.30. Zakaj? V primeru ne vnaprejšnjega načrtovanja večerje, je potrebno pristopiti k hitri improvizaciji, ostala hišna dela pa še vedno čakajo. Brez vnaprejšnjega načrta ljudi hitro zajame panika. Dnevni stres vsaj za malenkost zmanjšate tako, da vnaprej načrtujete jedilnik vsaj za večerjo. Enkrat mesečno si vzamete štirideset minut časa, pograbite svinčnik in list papirja, ter pokukajte v kakšno knjigo ali pa pobrskajte po internetu. Za vsak dan v tednu izberite drugo vrsto hrane: enkrat testenine, potem ribice, piščanca ali purana, …

V urnik umestite uporabo sodobne tehnologije

Določite časovne okvirje znotraj katerih boste preverjali e-maile in sporočila na družabnih omrežjih. Teh okvirov ne prekoračite.

Večerni rituali

Odhajate v posteljo, posoda pa je še vedno neumita? Dejstvo je, da nekaj dodatnih minut za umivanje posode ne odžirajo spanca, preprečile pa boste nalaganje posode. Naredite si uslugo in vsa ta mala dela opravite pred spanjem: pomijte posodo, natisnite dokumenti, ki ga potrebujete v službi, pripravite stvari za kuhanje jutranje kave ali čaja.

Telesne vadbe nikar ne izpustite

Ko smo v stiski s časom je telesna aktivnost prva, ki jo brišemo s popisa dnevnih obveznosti. Raziskave kažejo, da vadba izboljšuje veščine upravljanja s časom, izostri koncentracijo in splošno produktivnost. Ne izgovarjajte se na pomanjkanje časa. Organizirajte se, vadite ali se zgolj več gibajte, v tem kar delate boste še bolj uspešne. Izberite trenutek za vabo, ki vam najbolj odgovarja in se držite razporeda.

Kreativnost pustite za drugič

Vsi želimo biti bolj ali manj kreativni, vendar obstajajo določene stvari, kot je vsakodnevni zajtrk, ki ne zahteva nekih posebnosti. Dodatnih točk za drugačen sendvič ali pečena jajca ne bo. Hranite svoj čas in ga pametno izkoristite. Na začetku tedna kupite pet enakih izdelkov – jogurt, pecivo, salamo, v glavnem živilo, ki ga lahko hitro spremenite v zajtrk.

Kategorija:   Družina in finance, Novice