Tuesday, February 27, 2024
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Jejmo v barvah

By 0 374 Views

Barvitost hrane je vaš adut. Obstaja sedem različnih kategorij sadja in zelenjave, ki vsebujejo sedem ključnih barv, od katerih se vsaka ponaša z edinstvenim prispevkom za vaše zdravje. Dnevne obroke sadja in zelenjave si pomagate razporediti ob pomoči sedmih barvnih kategorij.


Pomen hrane v pravih barvah

Dodajanje različnih barv prehrani je pomembno zato, ker različne rastlinske fitokemikalije, ki jih predstavljajo te barve, različno učinkujejo na telo. Preverite seznam, ki vam bo pomagal poiskati hrano v vsaki barvni kategoriji, in se prepričajte, da vaša prehrana sestavlja pisano obarvan krožnik:

Barva Sadje in zelenjava

Rdeča paradižnik, jagode, rožnate grenivke, lubenice
Vijolična grozdje, slive, rdeča jabolka, brusnice, robide
Oranžna korenje, mango, marelice, buče, sladki krompir, melone
Rumena pomaranče, mandarine, breskve, papaja, nektarine
Rumeno-zelena špinača, avokado, grah, melone
Zelena brokoli, zelje, kitajsko zelje, brstični ohrovt
Svetlo zelena česen, čebula, hruške, endivija

Zdravje v barvah hrane

Pazljivo izbirajte sadje in zelenjavo! Videz je tesno povezan s hranilnimi snovmi, ki jih hrana vsebuje.

Rumena – vir moči in mladosti

Banane, limone, breskve … Zelenjava in sadje rumene barve vam daje energijo po zaslugi ogljikovih hidratov, z antioksidacijskim učinkom pa vas varujeta pred staranjem. Najzaslužnejši antioksidant iz hrane rumene barve je betakaroten, ki ga človeški organizem spreminja v vitamin A. To je tudi razlog, zakaj vam rumeno sadje v primeru utrujenosti, denimo po telesni dejavnosti ali v toplih dneh, tako hitro povrne energijo.
Zadnji, vendar nič manj pomemben učinek se kaže na koži, kajti rumeno sadje in zelenjava ji ohranjata naravno prožnost in svežino.

Rdeča – sovražnica bakterij

Lubenice, jagode, paprika in redkvice dolgujejo svojo seksi barvo snovem, imenovanim antociani. Te snovi imajo dve pomembni funkciji: spodbujajo sproščanje melanina, ki ščiti kožo pred sončnimi žarki, in lovijo proste radikale, kar zavira takó pospešeno staranje celic. Rdeča barva vsebuje veliko vitaminov (zlasti A in C), ki pomagajo telesnim celicam pri obnavljanju in prispevajo h krepitvi obrambnih moči organizma.

Oranžna – priprava na sončenje

Se želite dobro pripraviti na poletje? Uživajte sadje in zelenjavo oranžne barve, kot so marelice, korenje in buče. To so obenem živila z veliko energetsko vrednostjo, primerna za ljudi, ki se ukvarjajo s športom.

Zelena – zdravo srce zaradi magnezija

To je najpogostejša barva zelenjavnih listov. Ti vsebujejo obilo železa ter velike količine vitaminov (A, C, B2) in mineralov, zlasti kalcija, fosforja in kalija. Zelena zelenjava vsebuje tudi veliko vlaknin, zaradi česar blagodejno vpliva na prebavo. Lahko jo uživate vsakodnevno in v večjih količinah, saj ne redi. Dobra je za srce in preprečuje tumorje, pri čemer je ključna snov magnezij.

Pravilno kuhanje za ohranitev barve

Način priprave pomembno vpliva na barvo zelenjave, zlasti zelene, rdeče in oranžne. Klorofil (pigment, ki daje barvo) iz zelene listnate zelenjave je občutljiv na daljše kuhanje in organske kisline, zato zelenjava postane gnilo zelene barve. Da boste ohranili prvotno zeleno barvo, zelenjavo kuhajte v nepokriti posodi. Antociani iz rdeče zelenjave so odporni na temperaturo in topni v vodi. Tovrstno zelenjavo lahko kuhate pokrito, najbolje v vodi, zakisani z limono ali kisom. Karotenoidi iz oranžne zelenjave so netopni v vodi, zato niti daljše kuhanje ne spremeni barve oranže zelenjave.

Kako ohraniti hranilne snovi?

1. Sadje in zelenjavo je treba pojesti čim prej, najpozneje tri, štiri dni potem, ko ste jih kupili, sicer se bo del vitaminov izgubil. To se bo zgodilo tudi zaradi neustreznega hranjenja, ki povzroči, da zelenjava potemni ali dobi madeže.

2. Sadje in zelenjavo skrbno operite, vendar ju ne puščajte v vodi dalj časa, saj se tako izgubljajo dragoceni minerali.

3. Sadje in zelenjavo kuhajte čim krajši čas, v nepokriti posodi in z malo vode. To vodo lahko pozneje porabite za pripravo juhe ali kot osnovo za omake. Vodo je treba uporabiti takoj, saj se zelenjavna juha v hladilniku hitro pokvari.

4. Kadar je le možno, kuhajte na pari. Tako se bo izgubilo najmanj hranilnih snovi, zelenjava pa bo ohranila okus in je ne bo treba obilno začiniti. Če zelenjavo takoj po kuhanju odcedite in jo sperete z mrzlo vodo, bo ohranilo barvo.

5. Zelenjavo začinite s hladno stiskanim oljčnim oljem, kajti nenasičene maščobne kisline iz tega olja prispevajo k nižanju ravni škodljivega LDL-holesterola in povečevanju ravni zaščitnega HLD-holesterola v krvi.

Za mnoge je hrana samo vir zadovoljstva, vi pa se potrudite in svoje zadovoljstvo začinite z zdravjem.

Vir: Viva