Saturday, April 13, 2024

Strokovnjaki so preučili dosedanje raziskave, ki so se ukvarjale z učinkom dobrih bakterij in ugotovili, da so imeli pacienti, ki so poleg antibiotikov uživali probiotike v kapsulah ali jogurtu, 42% nižjo pojavnost driske.


V povprečju driska prizadene četrtino ljudi, ki so podvrženi antibiotični terapiji. Iz biokemičnega vidika je povsem normalno, da antibiotiki ne morejo ciljno napasti zgolj povzročitelja bolezni, ampak napadejo in uničujejo tudi naravno bakterijsko floro v prebavnem sistemu.

Probiotiki so zdrave bakterije, ki lahko zamenjajo ali ohranijo del naravne črevesne flore, ki jo antibiotiki (še posebej antibiotiki širokega spektra) uničijo.

»Zelo verjetno je, da probiotiki obnavljajo normalno bakterijsko floro v prebavnem sistemu,« je dejala vodja raziskave Sydney Newberry iz korporacije Rand v Santa Monici.

Po rezultatih objavljenih v reviji ameriške zdravniške zbornice JAMA, so v raziskavi okoli 12.000 pacientov razdelili v tri skupine: antibiotiki + probiotiki, antibiotiki + placebo in samo antibiotiki.

Skupina pacientov, ki je poleg antibiotikov prejemala probiotike je imela več kot 40% nižjo pojavnost diareje, kot posledice antibiotične terapije.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Dojeni otroci bolj vitki

13 junija, 2012 0