Friday, December 8, 2023
12 oktobra, 2019

JESENSKA ZMEDA: KAKO NAJ OBLEČEM SVOJEGA OTROKA?

By 0 1171 Views

Pa je prišla jesen. Letni čas, ki povzroča sive lase pred garderobno omaro. Tudi, če ne daste toliko na kombiniranje oblačil svojega otroka, se verjetno sprašujete, kaj mu obleči. Bundo? Tanko jaknico ali brezrokavnik? Kakšno jopco in če že, kaj obleči podnjo?


Ravno tako, kot ne sme otroku biti hladno, mu ne sme biti prevroče. Jesenski veter nam vsakodnevno zakuha jutranje tuhtanje in če moramo razmišljati še, kaj je najboljše za otroka, imamo s tem kar precej dela.

Gre za obdobje različnih prehladnih obolenj, ki razhajajo po šolah in vrtcih. Najprej morate otroka naučiti pravilnega umivanja rok, brisanja nosu z robčkom in kašljanja v rokav. Ne pozabite na vitamin C.

Oblačila in obutev igrajo primarno vlogo. Otroku ne sme biti hladno, saj je premraženo telo pod stresom, zaradi česar izgubi odpornost in oslabi obrambni sistem. Po drugi strani otroku ne sme biti prevroče, saj se bo v tem primeru pod oblačili potil, znoj pa se bo sproti sušil kar na njih.

Kako torej najbolj optimalno ravnati?

Najbolje je, da otroka oblečete po slojih. Tako se lahko vedno sleče, kadar mu bo vroče in obratno – ko ga začne hladiti, naj vam to pove (če že zna) in takrat ga oblecite. Sicer pa ga sami večkrat preverite in takoj boste ugotovili, h kateri skrajnosti se nagiba njegovo telo. Ne razmišljajte preveč in ga oblecite tako, kot bi oblekli sebe.

Poskrbite za pokrita ledvica in preverjajte, ali ima otrok mrzla stopala. Nujno je, da so noge ves čas tople. Izbirajte majice iz 100 % bombaža, ki bo uravnal potenje.

Kategorija:   Nasveti, zdravje
Naslednji prispevek

Kako anevploidije spolnih kromosomov vplivajo na otroka?

20 februarja, 2020 0