Saturday, May 25, 2024

Jogo lahko vadi vsakdo in da bi resnično razumel, za kaj pri jogi gre, jo mora sam izkusiti. Na prvi pogled ni videti kaj prida več kot vrsta nenavadnih telesnih drž, ki dajejo telesu vitkost in prožnost. Sčasoma pa vsakdo, ki jo redno vadi, uvideva, da se mu z njo prav narahlo spreminja tudi odnos do življenja. Vsakdo si izbere tisto vrsto joge, ki najbolj ustreza njegovi starosti, značaju, sposobnost, telesnemu ustroju, okusu, stopnji duhovnega življenja in življenjskimi okoliščinami.


VRSTE JOGE

KARMA JOGA

Karmo jogo izbirajo predvsem dejavni ljudje. Uči nas nesebičnega ravnanja, brez misli na dobiček ali nagrado. S tem ,ko se odpovemo sadovom svojih dejanj (in jih raje darujemo bogu), se učimo čistit ego. Torej je karma joga pot dejanj in dela. Pri prakticiranju karma joge sta nujno potrebna nepopustljiva moralna disciplina in nadzor nad občutki.

BHAKTI JOGA

Bhakti joga ustreza čustvenim ljudem. Bhakti joga navdihuje večinoma moč ljubezni, v bogu vidi utelešenje ljubezni. V molitvi, čaščenju in obredih se predaja bogu, usmerja in preobraža v brezpogojno ljubezen in predanost. Primerna je za nagonske in pobožne osebe. To je brezpogojna ljubezen iz srca. Za ljudi, ki prakticirajo to obliko joge, odrešenje ni sad človekovega prizadevanja, marveč božji dar.

JNANA JOGA

Jnana joga je najtežja pot, saj zahteva silovit napor volje. Jnana joga se zgleduje po vedantski filozofiji in z močjo uma raziskuje svojo naravo. Gre za iskanje osnovne resnice, ki je v ozadju vsega. To je pot spoznanja in modrosti. Je primerna za človeka z racionalnim in filozofskim značajem.

RAJA JOGA

Raja joga je sistem joge, ki je najbolj edinstven in v pomoč, ker vsebuje glavne poteze vseh drugih sistemov. Imenujemo ga raja joga oz. kraljevska znanost. Ta kraljevska pot uteleša discipline in prakse za čiščenje čustev, za širjenje razuma in pod nadzorom volje poveže vse sestavne dele človekovega bitja ter sočasno razveže človekovo istovetenje z osebnostjo in privede do spoznanja, da je človek nekaj več, božansko nesmrtno bitje. Ta božanska samota je spoznanje kot istovetna z enim božanskim življenjem, s čimer se doseže gorski vrh povezanosti.

HATHA JOGA

Hatha joga je celovita pot, ki vodi do fizičnega zdravja, umske jasnosti in duhovnega razsvetljenja. Vadba hatha združuje asane (položaje telesa), vaje za izboljšanje koncentracije in meditacijo. Beseda hatha sama po sebi nakazuje cilj vadbe: "ha" pomeni "sonce", "tha" pa "luna"; "hatha joga" je tehnika, ki omogoča praktikantu uravnotežiti sončne in lunine energije ter ustvariti stanje harmonije v telesu, torej uravnoteženjem sončnega in luninega, moškega in ženskega, aktivno pasivnega vidika posameznika. To pa ne gre brez združitve dihanja s fizičnimi položaji telesa.

ENERGETSKA JOGA

Nova oblika joge prihaja iz ZDA. Vadba joge v dvoje je nekaj novega, je zabavna, krepi telo in uravnoveša telo in dušo. Poleg tega deluje proti staranju, ker harmonija partnerjev spodbuja tok energije, krepi moči samoobnavljanja in uravnoveša delovanje hormonov. Ne smemo pozabiti tudi na to, da gre pri tem načinu vadbe za povezavo med dvema človekoma to lahko veliko pripomore k dobrim medsebojnim odnosom med dvema, čemur pa sodobni razviti svet posveča zadnje čase vse več pozornosti.

JOGA NIDRA

Joga nidra se v jogi imenuje tehnika sproščanja pri kateri človek leži. Njegovo telo je udobno nameščeno in je negibno. Roke so rahlo odmaknjene od telesa, dlani obrnjene navzgor, palec in kazalec pa se stikata. Oči so zaprte. Joga nidra ni spanje, čeprav jo imenujejo tudi kar jogijsko spanje. Gre torej za vodeno sproščanje. Jogijski učitelji trdijo, da ena ura joge nidre nadomesti tri ure običajnega spanja.

KRIYA JOGA

Kriya joga je del kundalini joge (kundalini joga je filozofija, kriya joga pa je praksa). Je speča energija, ki biva v nas. To spečo energijo v vsakem človeškem bitju simbolično predstavlja kača kobra, ki predstavlja moč. Kriya joga je človekova duhovna energija, kapaciteta in zavest. Za prebujanje te speče duhovne energije je potrebno veliko dela in discipline.

LAYA JOGA

Laya joga pomeni "združitev" ali"harmonijo". Laya pomeni raztopitev ali vsrkanje. Beseda "laya" pomeni razkroj, taljenje vseh karmičnih klimatizacij in omejitev, ki so se pojavile kot rezultat raznih dogodkov in incidentov, ki so zavzeli mesto v življenju posameznika. Nekateri pravijo da v tej jogi nihče ni uspel.

NADA JOGA

Etimološki pomen nade je "tok zavesti", običajen pomen pa je "zvok". Obstajajo štiri stopnje tonskih manifestacij zvoka s katerimi se razvija tehnika nada joge: para nada, pashyanti ali mentalni zvok, madhyama ali vmesni zvok in baikhari ali zvok, proizveden z udarcem dveh predmentov. Sistem nada jogijev je verovanje, da je kozmos zgolj projekcija zvočnih vibracij, oblikovan pa je iz dejanske izkušnje.

Vir: Diva.si

Sorodni članki: 


Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Čaj ustrezno nadomestilo za tablete

13 junija, 2012 0